субота, 18 маја, 2024
vesti online

DOKTORI U SRBIJI=DVA SVEDOKA

Karapandža o doktoratu Malog: I dalje tvrdim da je plagijat

Nakon što je Senat Univerziteta u Beogradu zatražio od Fakulteta organizacionih nauka da formira stručnu komisiju koja će analizirati doktorat gradonačelnika Beograda nema odgovora da li će FON tako i postupiti. Za N1 govori profesor koji je osporio rad Siniše Malog – za koji i posle dve godine, tvrdi da je plagijat.

Izvor: N1

Da li će na čelu prestonice i dalje sedeti doktor Siniša Mali ili Siniša Mali bez titule? Senat Univerziteta traži stručnu proveru doktorske disertacije doktorata gradonačelnika, jer nije prihvatio odluku Etičke komisije FON-a, koja je utvrdila da taj rad nije plagijat, koju je prihvatilo i Nastavno veće tog fakulteta.

„Konstantovano je da je napravljen propust u proceduri na Fakultetu organizacionih nauka i predloženo je FON-u da formira stručnu komisiju“, objašnjava rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

A ta komisija, navodi Senat, jedina može da izvrši ekspertsku analizu doktorata.

Da li će FON poslušati preporuku Saveta, N1 nije dobio odgovor, a sekretarica dekana tog fakulteta Milije Suknovića nam je u telefonskom razgovoru rekla da je dekan ceo dan na sastancima.

Autorski tekst profesora finansija iz Visbadena Raše Karapandže prvi je otvorio pitanje plagijata doktorata gradonačelnika. U tekstu objavljenom na sajtu Peščanika, navodi se da je Siniša Mali kopirao čak 33 odsto teksta, od različitih autora, a kako se navodi, prepisivao je i sa Vikipedije. U analizi je korišćen i program za detekciju plagijata.

Dve godine kasnije Karapandža za N1 kaže.

„Naravo da verujem i dalje da je to plagijat pošto se apsolutno ništa nije promenilo, ne može retroraktivno da se promeni činjenično stanje na osnovu koga se jasno vidi da je Siniša Mali kopirao delove teksta. U neku ruku zadovoljan sam što nije usvojena odluka komisije FON-a, ali ono što me brine što se tu opet traži mišljenje FON-a, ne znam kakvo oni mišljenje očekuju kada je 108 profesora sa tog fakulteta glasalo da je sa time sve u radu još ranije“, kaže Raša Karapandža, profesor finansija EBS Bisnis škola, Visbaden.

grafikaIzvor: N1

Karapandža dodaje da se na epilog o verodostojnosti doktorata čeka jer je u pitanju politička ličnost.

„Nekome ko nema politiku moći Senat univerziteta i Fonove komisije bi reagovale potpuno drugačije, tako da apsolutno to je zloupotreba fakulteta u političke svrhe.“

U slučaju doktorata Siniše Malog moguć je epilog, jer se radi o državnom fakultetu za razliku od osporavanih radova ministra Nebojše Stefanovića i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića i guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković, koji su branili radove na privatnim fakultetima, dodaje Karapandža.