Šta je pisano o kandidatkinji za ambasadorku Srbije u Španiji? 1Printskrin Tviter/MSP

Irena Šarac, bivša službenica ambasade Srbije u Grčkoj, trebalo bi da bude imenovana za novu ambasadorku naše zemlje u Španiji, piše Nova.rs.

Njeno ime postalo je poznato javnosti kad je otkrivena afera krađe goriva, kojom je oštećen budžet Grčke, kako se procenjivalo, za oko dva miliona evra. Upravo je ova afera uticala, kako su tada mediji navodili, da joj grčke vlasti ukinu gostoprimstvo.

 

Šarac, koja je, sudeći po zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, zaposlena kao v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju, navodi u svojoj biografiji da je u MSP zaposlena od 2005. godine. Radila je najpre kao pripravnik u Diplomatskom protokolu, a potom u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik, zatim u Ambasadi Republike Srbije u Atini, Sektoru za bilateralnu saradnju, a od maja 2021. godine bila je na dužnosti načelnika Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik.

Šta je pisano o kandidatkinji za ambasadorku Srbije u Španiji? 2

Njena nezvanična kandidatura za mesto ambasadorke u Madridu možda i ne bi toliko privlačila pažnju da nije reč o osobi koju, kako je ranije pisao Blic, grčke vlasti praktično proterale iz zemlje zbog afere oko krađe goriva.

Ona se sumnjičila da je zajedno sa kolegama, tadašnjim otpravnikom poslova u Atini Brankom Lazarevićem i konzulom Jelenom Srdanović Dželebdžić učestvovala preprodaji goriva u periodu od marta 2014. do februara 2016. godine, koji je kupovan po povlašćenim cenama za diplomate, a zbog čega je oštećen budžet Grčke, a ugled Srbije doveden u pitanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.