субота, 27 априла, 2024
vesti online

Desničarska partija Marin le Pen vodi na regionalnim izborima

Francuska: Desničarska partija Marin le Pen vodi na regionalnim izborima

Ekstremno desničarski Nacionalni front (FN) ostvario je rekordno dobre rezultate u prvom krugu regionalnih izbora održanih danas u Francuskoj, pokazuju prve procene po zatvaranju birališta.

Ukoliko pobedi, biće to prvi put da je FN dobio vlast u nekom regionu:Marin le Pen

FN je osvojio između 27,2 i 30,8 procenata glasova i na vrhu je liste u najmanje šest od 13 regiona, prenosi AFP.
Izbori su održani pod oštrim merama bezbednosti nakon serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra, kada je ubijeno 130 ljudi. Birališta su zatvorena u 19 sati po srednjeevropskom vremenu.

Ako dobiju većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front liderke Marin Le Pen dobio vlast u bilo kom regionu.
Ovi izbori se smatraju za svojevrsni test za podršku javnosti merama vlade nakon terorističkih napada od 13. novembra.

 

Marin le Pen: Rezultat prvog kruga izbora je veličanstven

 

Liderka ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen pozdravila je „veličanstven rezultat“ prvog kruga danas održanih regionalnih izbora.
Le Pen je kazala da prve procene, koje pokazuju da je njena stranka osvojila između 27,2 i 30,8 procenata glasova, dokazuju da je Nacionalni front „nesporno prva partija Francuske“, prenosi Rojters.
Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je isključio bilo kakav savez sa Socijalističkom partijom predsednika Fransoa Olanda, kako bi se sprečilo da vlast u regionalnim savetima dobije ekstremna desnica.
Sarkozijeva Republikanska partija druga je po rezultatima u prvom krugu danas održanih regionalnih izbora, iza Nacionalnog fronta ali ispred Socijalista, prenosi Rojters.
Drugi krug izbora biće održan za nedelju dana.

Prema predizbornim anketama, i Republikanska partija desnog centra, koju predvodi bivši predsednik Nikola Sarkozi, i Nacionalni front mogu da računaju na oko 30 posto, dok Socijalistička partija aktuelnog predsednika Fransoa Olanda ima podršku od oko 22 posto i mogla bi da izgubi neke regione, prenosi BBC.
Nacionalni front se nada da bi dobar rezultat na regionalnim izborima mogao da učvrsti njihove šanse na predsedničkim izborima 2017.
Nedavne ankete su pokazale da je popularnost FN-a porasla nakon napada u Parizu i to između četiri i sedam odsto.
Drugi izborni krug biće održan za sedam dana.