недеља, 28 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutovesti online

Da li je Srbija skandalozna?

KUPOVANJE GLASOVA

Mlada novinarka infiltrirala se u call centar SNS-a, ono što je vidjela miriše na veliki skandal

Način na koji je teklo uključivanje Ivane Milosavljević u cijelu priču i atmosfera na „poslu“ argumenti su u prilog sumnjivom biznisu vladajuće stranke u Srbiji
<p>Aleksandar Vučić</p>

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije infiltrirala se u call centar vladajuće Srpske napredne stranke i otkrila sumnjive i potencijalno nezakonite prakse koje upućuju na to da se centar bavio kupovinom glasova za stranku Aleksandra Vučića.

Mlada novinarka i studentica novinarstva u Beogradu Ivana Milosavljević uspjela se ubaciti među mahom mlade Srbijance koji su za dnevnicu od približno 26 eura svakog dana zvali građane Srbije i ispitivali ih o tome hoće li glasati za Vučićevu stranku. Honorarcima call centra najavljeno je da će se pozivi raditi i na dan parlamentarnih izbora u Srbiji, 17. prosinca. Tog dana, priča novinarka, trebalo je biti više posla nego inače, ali je najavljeno i da će dnevnica iznositi gotovo 80 eura. No, postojao je malen uvjet. Radnici su prije posla morali obaviti glasanje i fotografirati svoj birački listić te ga porukom poslati šefici.

image

Plakati u centru Beograda

Vlado Kos/Cropix

Je li riječ o kupovini glasova? Opozicija i mnogi građani Srbije čestitali su mladoj novinarki na hrabrosti i izvrsno odrađenom istraživačkom radu. Da jest riječ o kupovini glasova za većinu je „vidljivo iz aviona“, a u najmanju ruku problematično je i postojanje popisa birača i neadekvatno rukovanje privatnim podacima. Pitanje je i izvora novaca.

Način na koji je teklo uključivanje Ivane Milosavljević u cijelu priču i atmosfera na „poslu“ argumenti su u prilog sumnjivom biznisu vladajuće stranke u Srbiji. Istraživačku priču potaknula je dojava osobe upoznate s djelovanjem call centra. Posao se mogao dobiti samo na preporuku, ali čini se da je dovoljno ipak bilo poslati ime, prezime i broj telefona.

Već idućeg dana, pokazalo se, Milosavljević je ubačena u WhatsApp grupu „CALL CENTAR 2023“ sa srpskom zastavom. Na portalu CINS-a objavila je detaljnu ispovijest.

Sredinom studenog, kaže, grupa je brojala nešto manje od 350 ljudi. U WhatsApp grupi bilo je isključeno dopisivanje između samih članova, osim kada su birali smjene koje će raditi.

Prva poruka stigla je s broja telefona s nazivom M&J Lady Hostese. M&J Lady Hostese je zapravo agencija za hostese i, kako se navodi na njihovoj web stranici, vode je sestre blizanke Milena i Jelena Marković.

U nedjelju je novinarka CINS-a saznala kojih dana radi i koje su njene smjene. Trebala je početi već u ponedjeljak. Prva smjena bila je od 10 do 14 sati, a druga od 15.30 do 20 sati. Te večeri, oko 21.30, zazvonio joj je telefon. Ženski glas s druge strane, iz agencije za hostese, pobliže ju je upoznao s uvjetima rada. „17. prosinca je izborni dan, tad se glasa. Možeš li glasati? Izići ćeš na biralište, zar ne?“, upitala ju je žena.

image

Centar Beograda

Vlado Kos/Cropix

„Mislim da vjerojatno hoću. Nisam posebno o tome razmišljala, ali ako budem u Beogradu, a vjerujem da ću biti, pretpostavljam da hoću“, odgovorila je Milosavljević. „Mi zapošljavamo ljude koji će to napraviti 17. prosinca jer nam je suludo plaćati toliko dnevnica, a imamo nekoga tko neće glasati, tko nije pri našoj stranici, pri predsjedniku. To je neki mali uvjet za rad i sve ovo. I tog dana će dnevnica biti mnogo veća“, nastavila je žena. „A kada kažem veća, mislim baš veća, jer će se raditi cijeli dan. Imate hranu i sve taj dan, o tome ne moraš brinuti, ali moraš prije ulaska na posao prvo glasati. Onda se dolazi na posao. Razumiješ li me?“, upitala je žena. Onda se, nastavila je, treba slikati glasački listić. „Pošalješ ga samo meni. Znači nitko ne smije znati, nitko ništa. To je doslovno vaša ulaznica za taj dan, za rad, shvaćaš?“, objasnila je. Kasnije je novinarka doznala koliki će honorar dobiti za rad (i dodatnu aktivnost) na izborni dan.

Fotografiranje izbornog listića nije bila jedina djelatnost koja se prema instrukcijama obavljala u što većoj tajnosti.

Ključno pravilo, ispričala je Milosavljević, je da se o dnevnicama međusobno ne razgovara, da isplata ide na ruke i da nema fotografiranja prostora. Postojao je i poseban kodeks odijevanja.

Rad se obavljao na adresi firme Prointer koja se godinama dovodila u vezu s Vučićevom strankom. Osim zvanja, radilo se i na unošenju „u bazu građana koji su se vodili kao kapilarni glasovi, od kojih su neki pristizali iz javnih poduzeća“.

image

Plakati u centru Beograda

Vlado Kos/Cropix

Kapilarne glasove osigurava netko drugi, najčešće zaposlen u javnom sektoru, čija je obaveza da skupi kvotu potencijalnih glasača, piše CINS. U bazi su već postojali podaci poput JMBG-a, adrese i biračkog mjesta, a zadatak je bio da se svakoj osobi na listi kapilarnih glasova doda i broj telefona i da se obilježi je li član, glasač i slično. Te ljude kasnije zovu iz call centra.

Prema riječima izvora, u toj se bazi nalaze svi birači, bez obzira za to za koga glasaju. Novinarka CINS-a je svjedočila da je vidjela nekoliko vrećica s popisima za unos u bazu. Neke su imale jasne oznake SNS-a. Nije bilo obuke o tome kako se rukuje privatnim podacima građana niti se znalo odakle ti popisi.

Nepunih 10 minuta prije početka smjene, piše Milosavljević, zazvonio joj je telefon. Ženski glas iz M&J Lady Hostese rekao joj je da je došlo do promjene u organizaciji smjene i da ipak tog dana neće raditi. Obećala joj je da će svakako dobiti dnevnicu i da će joj se javiti kasnije.

Isplate su se izvršavale na tjednoj bazi. „Negdje u vrijeme kada je isplata za prošli tjedan završena, naša novinarka je ponovo dobila poziv iz M&J Lady agencije“, piše CINS.

„E, draga, je l‘ imaš minut? Nastao je neki kaos u call centru“, rekli su joj. „Glavni šef je rekao da ovog tjedna ne ubacujemo zasad nove ljude u posao, razumiješ?“ Dodali su i da će joj se javiti kada bude trebalo novih ljudi, za nove smjene, a dnevnicu za taj dan će svakako dobiti. „Ili ću ti javiti gdje da dođeš da uzmeš, ili ću ti uplatiti na račun.“

image

Zgrada Narodne skupštine Srbije

Vlado Kos/Cropix

Isplata honorara je zakazana za ponedjeljak u prostorijama CEROB-a, nevladine udruge koja se bavi mladima, a ima prostorije u Ulici Ilije Garašanina u centru Beograda.

Milena Marković iz M&J Lady Hostese i osoba iz CEROB-a ondje provjeravaju imena ljudi s popisa, koliko su radili i je li riječ o običnim ili specijalnim dnevnicama.

Milena Marković ju je tada upitala je li ubačena u grupu od 17. prosinca. Kada je novinarka odgovorila da nije, Marković ju je pitala odakle je i ima li prebivalište u Beogradu.

„Iz Knjaževca, ali u Beogradu živim. Imam ovdje prebivalište“, odgovorila je Milosavljević. „Top, bravo kraljice“, odvratila joj je Milena i pitala je može li raditi na izborni dan.

„Znači, dnevnica je devet tisuća i treba se slikati glas prije dolaska na posao. Pošalješ meni taj glas, to nam je samo neka garancija da si naša, da si lojalna, da ćeš dobiti devet tisuća“, rekla je smijući se i dodala da „ne želi da joj tu dođu neki…“

„E, dobrodošla u klub 17. 12.“, poslala joj je kasnije ubacujući je u istoimenu grupu.