недеља, 28 априла, 2024
IstaknutoTehnologijaVesti

Da li je Slovenija na Balkanu ?

Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; ; Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia; Sergei Bobylev / TASS / Profimedia; Justin Yau / ddp USA / Profimedia;

Istraga Politika otkriva da su ruske kompanije prijavile stotine hiljada metaka „dobijenih“ od zapadnih dobavljača. Navodno je sve više dokaza da zalihe smrtonosne vojne opreme i dalje stižu do Rusije, naročito do ozloglašene Vagner grupe, uprkos uvođenju sankcija bez presedana od strane Zapada kao odgovor na invaziju Vladimira Putina na Ukrajinu prošle godine. Ovaj rat je razotkrio i nedostatak kapaciteta Rusije za proizvodnju vrhunskih snajperskih metaka, kažu stručnjaci za odbranu, a to podstiče cvetanje crnog tržišta zapadne municije. U središtu ove istrage, našla se i jedna kompanija iz Slovenije.

U video snimku od 60 sekundi objavljenom na Telegramu, maskirani snajperista sa obeležjima Vagnerove plaćeničke vojske hvali se puškom Orsis T-5000 ruske proizvodnje.

„Koristi municiju zapadnog kalibra. Radi veoma dobro. Može prodreti u lagani zaklon ako je neprijatelj iza njega. I, na otvorenom, može da udari neprijatelja na dometu do 1.500 metara“, kaže vojnik na snimku, prenosi Politiko.

Orsis T-5000 proizvodi kompanija sa sedištem u Moskvi pod nazivom „Promtehnologija“ koja je sankcionisana od strane Sjedinjenih Država.

Dokumentacija koje je Politiko prikupio ukazuje na to da su „Promtehnologija“ i druga ruska firma „Tetis“ kupile stotine hiljada metaka koje je proizvela američka kompanija „Hornadi“ koja svoju robu označuje kao „Tačna. Smrtonosna. Pouzdana“.

 

„Niko od kupaca ne krši zakon“

U „deklaraciji o usaglašenosti“ podnetoj u registru ruske vlade od 12. avgusta 2022. godine, Promtehnologija je navela da planira da nabavi seriju od 102.200 olovnih metaka Hornadi za sklapanje „lovačkih patrona“.

Druga deklaracija sa istim datumom odnosi se na seriju „nezatvorenih čaura za sklapanje čaura za vatreno oružje“ koje je napravio Hornadi sa istom specifikacijom.

Stiv Hornadi, izvršni direktor porodične kompanije sa sedištem na Grand Ajlendu u Nebraski, negirao je prodaju municije Rusiji tokom rata, prenosi Politiko.

„Onog trenutka kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, završili smo“, rekao je Hornadi u kratkom telefonskom razgovoru.

Hornadi je u početku odbio da elaborira i, kada je zatraženo da pregleda dokaze, zatražio je da se oni pošalju faksom ili kurirskom poštom pošto nije koristio e-poštu.

Foto:profimedia.rs

„Mi kategorički NE izvozimo ništa u Rusiju i nismo imali izvoznu dozvolu za Rusiju od 2014. godine. Ne podržavamo bilo kakvu prodaju našeg proizvoda nijednom ruskom ku*vinom sinu i ako budemo mogli da saznamo kako oni nabavljaju, ako u stvari to rade, mi ćemo preduzeti sve dostupne korake da to zaustavimo“, rekao je on.

Hornadi je dodao da je kontaktirao vlasti SAD nakon istrage Politika. On je istakao da trenutni američki zakon zahteva da kupci moraju da dobiju dozvolu od Ministarstva trgovine za ponovni izvoz artikala napravljenih u Sjedinjenim Državama.

„Prema našim saznanjima, niko od naših kupaca ne krši taj zakon“, rekao je on.

Vagner koristi zapadnu municiju

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin, upitan koju su municiju koristile njegove trupe, rekao je za Politiko da imaju „ogromnu količinu municije za NATO koja je ostala od ukrajinske vojske“. U sarkastičnoj glasovnoj poruci upućenoj novinaru Politika, ruski plaćenik je takođe zatražio pomoć u nabavci borbenih aviona F-35 i snajperskih pušaka, mitraljeza i bacača granata američke proizvodnje.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Promtehnologija je istakla da nema nikakve veze sa Hornadijem, kao i da je imala kapacitete za proizvodnju sopstvene municije. Kompanija je navela da su puška Orsis i municija koju kompanija proizvodi namenjeni za „lovačke i sportske” svrhe i da su slobodno dostupni na tržištu.

I Promtehnologija i Aleksandar Zinovjev, koji je naveden kao generalni direktor kompanije, sankcionisani su od strane Ukrajine.

Još jedan ruski kupac Hornadi municije je kompanija pod nazivom Tetis, koja je imala dve pošiljke otkako je ruska invazija na Ukrajinu počela 24. februara 2022.

Glavni vlasnici Tetisa, Aleksandar Levandovski i Sergej Senčenko — od kojih svaki poseduje udeo od 41,1 odsto — imaju veze sa ruskom vojskom.

Obojica su ranije bili navedeni kao akcionari u drugoj kompaniji pod nazivom Kampo, koja prema dokumentaciji kompanije poseduje licence za proizvodnju oružja i vojne opreme i poslovala je sa Ministarstvom odbrane i Specijalnim odredom za letenje koji upravlja Putinovim predsedničkim avionom.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Iako Tetis ne nudi Hornadi municiju na svojoj veb stranici, on se oglašava kao međunarodni distributer za RCBS, američkog proizvođača opreme za ponovno punjenje. Ovo se koristi za sklapanje čaura, pogonskog goriva i projektila u patrone koje se zatim mogu ispaliti.

Balkanska ruta

Nije samo municija iz SAD ta koja stiže do ratišta oko Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Čini se da postoji i municija iz Evropske unije, koja je uvela najmanje 10 rundi sankcija Rusiji.

Promtehnologija je od oktobra podnela četiri deklaracije koje pokrivaju isporuke od 460.000 jedinica opisanih kao „Orsis lovačke patrone“, a sve iz slovenačke kompanije Valerijan.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Valerijan je osnovan uoči ruske invazije na Ukrajinu sa uplaćenim kapitalom od 7.500 evra od strane Gašpera Hejbala, koji je ranije radio za američku vojnu firmu Vudu Taktikal.

Telefonski broj koji je Hejbal javno podelio u tim objavama isti je kao onaj za Valerijana, koji je registrovan na adresi u selu oko 40 minuta vožnje jugoistočno od slovenačke prestonice Ljubljane.

„Nadležne službe u Republici Sloveniji su već pokrenule odgovarajuće postupke za ispitivanje činjenica u vezi sa kompanijom“, rekao je jedan diplomata za Politiko i dodao da će proveriti eventualno preusmeravanje robe u Rusku Federaciju.

BONUS VIDEO Katastrofalne posledice rušenja brane u Ukrajini