четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Da li je Makedonija na rubu GRAĐANSKOG RATA?

Da li se Makedonija nalazi pred građanskim ratom? Situacija u toj zemlji je prilično uzburkana, a i užarena ne samo na liniji Makedonci-Albanci, nego još i drastičnije unutar samog makedonskog etničkog korpusa, gde su dva pola društva, desni i levi, zauzeli borbeni stav.

Foto: georgi licovski / EPA;

S obzirom na nestabilno okruženje, postoji bojazan od mogućeg brzog širenja nestabilnosti i na druga južnobalkanska područja, piše Jutarnji.

Naime, predsednik Makedonije, Đorđe Ivanov, odbio je da da mandat za sastavljanje nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Zoranu Zaevu, a izbori su bili još 11. decembra 2016. godine. Zaev je došao kod Ivanova sa 67 potpisa jer je uspeo da se nagodi sa tri albanske stranke (DUI, Pokret Besa i Alijansa za Albance).

Foto: georgi licovski / EPA;

Ivanov je utvrdio da Zaev ugrožava opstanak države i makedonske nacije, da radi u interesu strane države (misleći na Albaniju), i da, uprokos ustavnoj obavezi, neće učiniti ono što treba. Osim toga, Ivanov je čekao lidera desno konzervativnog VMRO-DPMNE, Nikolu Gruevskog, dva i po meseca da sa tim istim alabanskim strankama pokuša da formira vlast. Zaev je takođe burno reagovao: „Predsednik je izvršio državni udar!“. (Blic)