четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Чеси преузели Марфин банку у Србији

Банка ће у складу са променом власништва променити назив у Експобанк
четвртак, 02.03.2017. у 12:04

Чешка банка Експобанка ЦЗ је завршетком аквизиције Марфин банке а.д. Београд постала прва чешка банка која је ушла на тржиште Србије, а Марфин банка ће, у складу са променом власништва, променити назив у Експобанк.

Након одобрења регулаторних органа у Чешкој, Србији и Кипру, трансакција је завршена и Експобанка ЦЗ је сада власник 100 одсто акција Марфин Банк а.д. Београд, са чијом продајом се у септембру 2016. године сагласила кипарска банка „Сајпрус популар банк”, наводи се у саопштењу Марфин банке.

„Ово је прва подружница Сајпрус Популар Банк, која је продата у процесу измирења обавеза према депонентима – власницима, који су сада повериоци Сајпрус Популар Банке. Очекујем да ово буде прва у низу успешних продаја осталих подружница”, изјавио је специјални администратор Сајпрус Популар Банк Клеовулос Алеxандру.

Новоименовани председник Управног одбора Марфин банке Г. Кирил Нфонтов је изразио задовољство због завршетка преузимања Марфин банке, наводећи да је ова аквизиција у складу са планираним развојем интернационалне стратегије Еxпобанк ЦЗ, и настојањима да се подржи већа економска сарадња између чешке и српске привреде.

Већински акционар Експобанке ЦЗ је Игор Ким, интернационални инвеститор у банкарству и финансијским услугама са средствима у државама од Казахстана, Русије, Чешке Републике до Велике Британије, који је, како се наводи у саопштењу, реализовао велики број трансакција припајања и преузимања.

Експобанка ЦЗ послује на тржишту Чешке од 1991. године, а пружа комплетан асортиман услуга универзалне комерцијалне банке са једнаким фокусом на привреду, становништво и приватно банкарство.

Председник Извршног одбора Марфин банке Борислав Стругаревић ће наставити да води Марфин банку, у циљу максимизирања могућности на српском тржишту заједно са међународним искуством и стручношћу Еxпобанк ЦЗ, наводи се у саопштењу. (Танјуг),(Politika)