OČEKUJEMO da posle pravosnažne, oslobađajuće presude za Stanka Subotića, sada sud donese i odluku o tome da mu budu vraćene sve nekretnine u Srbiji i Crnoj Gori koje su mu svojevremeno, tokom trajanja sudskog postupka, bile privremeno oduzete. Takođe, trebalo bi da mu bude vraćeno i 538.000 evra, koliko je u julu 2013. godine uplaćeno na ime jemstva, odnosno kako bi mogao da se brani sa slobode. Kad dobijemo otpravak pravosnažne presude u ruke, Subotić će odlučiti da li će zahtevati od države da mu nadoknadi štetu – kaže za „Novosti“ advokat Radoslav Tadić, branilac biznismena Stanka Subotića.

Za sve ono što se događalo više od deceniju, počev od raznih optužbi protiv Subotića, preko sudskog postupka, do raspisivanja međunarodne poternice, Tadić i njegov klijent još nisu odlučili šta dalje.

– Ne znamo sve detalje sudske odluke, osim onoga što je navedeno i na sajtu Apelacionog suda – kaže Tadić. – Reč je o tome da je sud odbacio neke optužbe protiv Subotića jer Tužilaštvo za iste nije pružilo dokaze. Sa druge strane, deo optužbi je odbačen zato što je došlo do zastarevanja krivičnog dela.

NEGIRAO KRIVICUSTANKO Subotić je prilikom prvog pojavljivanja pred sudom odbacio krivicu, tvrdeći da je proces protiv njega montiran, „kako bi političari mogli da mu iznuđuju novac“. – Mesečno zarađujem 60.000 švajcarskih franaka, a sva poslovanja su u skladu sa zakonom. Moje firme ostvaruju velike promete i profite zbog čega nisam imao potrebu da osnivam bilo kakve fantomske firme, da tako rizikujem i kapital i život – kazao je Subotić.

Podsećanja radi, protiv Subotića i još 14 osoba, pred Specijalnim sudom u Beogradu, vodio se postupak zbog navodnog šverca cigareta tokom devedesetih, za šta je država Srbija oštećena za 28 miliona evra i šest miliona dolara. Proces se vodio čitavu deceniju i prvom prvostepenom presudom bio je osuđen na šest godina zatvora. Međutim, prošle godine, posle ponovljenog suđenja, Subotić je oslobođen krivice. Tu presudu, za njega kao i za ostale optužene, pre dva dana je konačno potvrdio i Apelacioni sud.

Inače, Stanko Subotić živi i radi u Švajcarskoj. Iako je protiv njega vođen sudski postupak i raspisana poternica, on nikada nije dospeo u pritvor. Svojevremeno, kada je bio uhapšen u Moskvi, ruske vlasti su odbile da ga izruče Srbiji, jer zakon ove zemlje ne priznaje krivično delo koje se Subotiću prvobitno stavljalo na teret, a to je bila zloupotreba službenog položaja. (Novosti)