Brnabić poručila Rotu da širi govor mržnje protiv Srbije, on njoj da Vučić podgreva nacionalizam 1Foto: Beta/Miloš Miškov; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas predsedniku Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihaelu Rotu da širi efektivan govor mržnje protiv Srbije zbog stvari koje samo i isključivo može pripisati svojim saveznicima, aludirajući na kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
Rot je na Tviteru naveo da je odavno prošlo vreme kada su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države trebalo da preoblikuju svoju strategiju prema Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Prema Rotovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podriva osnovne principe EU, podgreva nacionalizam i mržnju.

Potrebno nam je hrabro vođstvo, koje će negovati pomirenje, vladavinu prava i demokratiju, ocenio je Rot povodom Vučićeve konferencije za medije, održane u četvrtak.

Ana Brnabić je navela da je Rotova poruka „tipičan primer politike ‘optužbi u ogledalu’“.

 

To je način da nekome pripišete osobine i namere koje neko priželjkuje za sebe. Optužujete Vučića za nacionalizam i mržnju, iako je on prvi srpski premijer koji je posle 68 godina ugostio predsednika Vlade Albanije i to nazvao istorijskim pomirenjem Srba i Albanaca, što je samo jedna od brojnih stvari koje je učinio u proteklih 10 godina, poručila je Ana Brnabić.

Ona je upitala Rota zašto pominjanjem „preoblikovanja strategije“ poziva EU i SAD da kazne Srbiju.

Zato što nismo primenili Briselski sporazum? Nismo podržali regionalnu saradnju gradnjom autoputa ka Severnoj Makedoniji, Tirani, Sarajevu, donirali vakcine? U isto vreme podržavate Kurtija, koji je efektivno kreirao poslednji geto u Evropi, gde ljudi mogu biti upucani, uhapšeni, mučeni ili im je zabranjeno da glasaju samo zato što su Srbi, navela je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, Kurti je u Berlinu izjavio da Briselski sporazum ne postoji.

To što radite je efektivan govor mržnje protiv Srbije zbog stvari koje samo i isključivo možete pripisati vašim saveznicima, ocenila je Ana Brnabić.

Ona je navela da veruje da to nije bila Rotova namera, ali da je svojim tvitom baš to učinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.