среда, 19 јуна, 2024
vesti online

Brenan brani CIA-u od kritika

CIA retko održava konferencije za novinare, ali je na današnjoj, u sedištu agencije, direktor CIA-e Džon Brenan izjavio da su te taktike pružile korisne informacije, kako bi se osujetili novi napadi i zarobili teroristi Al-Kaide.

On je osporio ovonedeljni detaljni senatski izveštaj koji zaključuje da grube taktike ispitivanja nisu proizvele vredne obaveštajne podatke i da su predstavljale mučenje zatvorenika. Brenan je priznao da su neki operativci CIA-e prekoračili dozvoljene metode dok su ispitivali osumnjičene teroriste, dodajući da njihovi postupci “s pravom mogu da budu osuđeni”.

Brenan je, međutim, hvalio “ogromnu većinu” operativaca američke obaveštajne agencije zbog napora koje su uložili posle napada 11. septembra, u kojima je ubijeno gotovo 3,000 ljudi.

Bivši američki potpredsednik Dik Čejni nešto ranije je izjavio da je CIA postupala potpuno u skladu sa željama Bele kuće kada je uspostavila program ispitivanja zatvorenika. Čejni je ocenio da CIA zaslužuje “mnogo priznanja”, a ne osudu. Čejni je u intervjuu za TV mrežu Fox izjavio da je program uspostavljen da bi se uhvatili odgovorni i obezbedilo da se takvi napadi više ne dogode.(Glas Amerike)

Čejni je u sredu ocenio da je možda b