Specijalisti za radikalni islam upozoravaju da su u zapadnoj Evropi potcenili ulogu žena u džihadu. To je upravo bio slučaj s četiri osumnjičene, Ines Madani (19), Sarom H. (23), Amel S. (39) i Ornelom G. (29), u neuspelom napadu na Notr-dam. One su spremale ne samo krvoproliće ispred Bogorodičine crkve, već i na železničkim stanicama, uključujući i centralnu.

Primetno je da se učesnice u džihadu ekspresno radikalizuju. Često preko noći daju otkaz na poslu, obuku dželabu, pokriju kosu i lice i krenu u propovedanje najtvrđe verzije islama. Ovo važi za rođene muslimanke, ali i za one koje su promenile veru. To je, na primer, slučaj sa Sarom Federikom Terezom H., iz grupe koja nije uspela da zapali automobil s bocama za gas ispred Notr-dama. Njena majka je uzalud prošle godine vapila za pomoć, obraćajući se, čak, i vlastima.

Kandidatkinje za džihad su sve mlađe. Vođa čitave grupe Ines Madani ima svega 19 godina. Njena odlučnost i otpor policiji prilikom hapšenja zapanjili su sve.

U Francuskoj su, u okviru antiterorističke borbe, pokrenute istrage protiv 982 osobe. Trenutno je podignuto 280 optužnica, 167 osoba je zatvoreno, dok je protiv 577 raspisana poternica. Među 280 onih protiv kojih se vodi proces, 59 su – žene.

Neuspeli napad na Notr-dam pokazao je, inače, još jednu novinu: pokušaj izvođenja atentata bez žrtvovanja, da se više ne bi gubili ljudski resursi.

Bivši francuski predsednik i kandidat na budućim izborima Nikola Sarkozi poručio je da svi stranci koji se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima odmah treba da budu izbačeni iz zemlje, a sumnjivi Francuzi, koji su se u poslednje vreme pridružili radikalnom islamu i propagiraju džihad, preventivno zatvoreni.

DEČAK SPREMAO NAPAD

OSIM žena, pod prismotrom su, sve više, i deca. Juče je u Parizu uhapšen dečak od 15 godina, u poslednjoj fazi priprema za teroristički napad. U Francuskoj su, u okviru antiterorističke borbe, podignute optužnice protiv 23 dečaka i 12 devojčica mlađih od 18 godina. (Novosti)