петак, 3 маја, 2024
vesti online

Bojan Pajtić: Ko me prisluškuje i po čijem nalogu

Novi Sad – Nakon što je portal Teleprompter objavio transkript prisluškivanog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički u kojem piše da je direktor JP Elektromreže Srbije, Nikola Petrović, od Lidije Udovički i američke kompanije Continental Wind Partners pokušao da naplati reket od dva miliona evra, predsednik Demokratske stranke i pokrajinski premijer zatražio je od nadležnih organa da reaguju i režimu Aleksandra Vučića postavio pitanja ko ga prisluškuje i po čijem nalogu.

Jedan od najgorih osećaja koje čovek može da spozna je da su vam ukinuli slobodu i zabranili privatnost. Tako sam se osećao kad sam video autentični transkript telefonskog razgovora sa Lidijom Udovički. Zaštitnik građana je već napomenuo početkom ove godine da pojedine službe protivzakonito prisluškuju sudije, sindikate, opoziciju. Svako ko pomisli da je ovo moj lični problem, ne razume da ako je moguće da se prisluškuje predsednik najveće opozicione stranke i predsednik Pokrajinske vlade, onda nijedan građanin nije ni slobodan ni siguran, kazao je Pajtić napomenuvši da „država u kojoj se prisluškuje opozicija nije ni pravna ni demokratska ni slobodna“.

 

On je najavio da će se obratiti svim domaćim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ličnih podataka.
Pajtić je naveo da mu nije poznato kojim je putevima taj razgovor, koji je vođen pre više od godinu dana,  dospeo u medije, ali je potvrdio njegovu potpunu autentičnost i najavio krivične prijave napominjući da ovaj događaj nije njegov lični problem.

– Ne znam zašto je razgovor tek sad objavljen, ali je svejedno, očigledno se radi o nekim unutrašnjim podmetanjima, ali to mene ne interesuje, već samo da se u Srbiji obezbedi vladavina prava. U drugim državama bi zbog ovog pala vlada i bila bi afera „Votergejt“. Ali to se ovde sigurno neće desiti – dodao je Pajtić.

U delu transkripta on je spomenuo da ga je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi obavestio da Nikola Petrović za Vučića svakog meseca „iznosi dva miliona evra iz države“.
– Materijalne dokaze za ono što se pominje u razgovoru nemam, ali ne moram da imam dokaze za privatne razgovore. Ne bih govorio o sadržaju transkripta, jer bi se tako zabašurila suština, a to je da nema pravne države u Srbiji.

Na pitanje da li se obratio BIA za obezbeđivanje telefonskog broja od prisluškivanja Pajtić je rekao: „Nikada od koza nisam tražio da mi čuvaju kupus“. (Danas)