NIKŠIĆ – Više od stotinu radnika nikšićke železare „Toščelik“ otpušteno je poslednih dana! Brojka ogromna i da fabrika broji hiljade radnika, kao nekada, a ne kada ih je svega par stotina.

Iako su bili zaposleni na određeno vreme, očekivali su da će ih turski poslodavac, ponovo angažovati. Kako se to nije desilo i s obzirom da fabrika radi na minimumu, metalurzi, čak, strahuju da bi Železara mogla i da bude ugašena.

Janko Vučinić, bivši prvi sindikalac Železare i lider Radničke partije, kategoričan je da treba raskinuti ugovor sa turskom kompanijom i fabriku vratiti državi.

Trenutno je u njoj na neodređeno zaposleno, svega, 115, uglavnom prekaljenih livaca, dok je „Toščelik“ do sada po ugovoru angažovao 200. Turska kompanija kupila je Železaru u Nikšiću 2012. za 15,1 milion evra i preuzela oko 300 radnika, od kojih je jedan broj u međuvremenu penzionisan, a svi koji su kasnije zapošljavani, dobijali su ugovore na određeno ili ugovore o delu.

– Tadašnji premijer Igor Lukšić i novi investitor gromoglasno su najavili zaposlenje do 550 radnika, kao i investicije od 35 miliona za tri godine. Kupac je po preuzimanju fabričke imovine najavio da će proizvodnju sa 120.000 tona povećati na, čak, 400.000 tona godišnje i dostići promet od pola milijarde evra. Očigledno je sada da od toga nema ništa i da se ide ka gašenju železare – smatra Vučinić.

Danas se mesečno proizvodi, svega, 3.000 tona gotovih proizvoda. U funkciji su pogoni Čeličana i Kovačnica. Vučinić smatra da je jedini način da se fabrika spase, njeno vraćanje u vlasništvo države.

– Treba učiniti sve da se ugovor o prodaji raskine, a Železara vrati državi i radnicima – tvrdi Vučinić.

Iz „Toščelika“ nezvanično saopštavaju da im zbog remonta za sada ne treba radna snaga.(Novosti)