четвртак, 9 маја, 2024
vesti online

Biljana Srbljanović

AUDIO izdanje emisijeSlušajte u posebnom prozoruRadio i TV stanice koje prenose Peščanik

English-Russia_thumb

Od kompjutera slaba vajda

Putin je bodro izjavio da je armija preuzela 19 novih PVO uređaja. Međutim, iz izveštaja ministarstva odbrane sledi da je dostavljeno svega 7. Isto važi i za ratne brodove. Putin govori 15, a Borisov 6. I za podmornice…

Nikolai-Anokhin.-Russian-winter_thumb

Ruska kriza

Okretanje sebi i slabljenje veza sa Evropom i zapadnim svetom uopšte, ne jača Rusiju ni ekonomski niti strateški. Svetski uticaj Rusije zavisi od njenog evropskog uticaja.

Bilježnica Robija K.: Božićni ručak

Mama je u kužini kod lavandina brisala suđe i posuđe. Tata je sidijo za stolom i čitao je novine. On je rekao: „Onda? Šta ćemo za ovi božić imat na meniju? Tuku ili prasca?“ Mama je rekla: „A ne znan, mišu! Zavisi kako glasači odluče!“

Slobodan-Sijan,-Ko-to-tamo-peva_thumb

Daj pet rebalansa

Naravno, verovatno se radi o figurativnom preterivanju, ali se iz reči premijera Vučića može naslutiti da on ipak nije do kraja shvatio značaj i smisao Zakona o budžetu.


Prava pitanja

Koliko mladih žena ima siguran posao, koliko košta bebi oprema, održavanje trudnoće, bakšiš i mito u srpskim porodilištima, koliko žena se plaši otkaza kada “gazda” otkrije da su u drugom stanju…

Corax,-Danas,-21.10.2014._thumb

Dimne bombe u parlamentu

Možda je predsednik vlade vikao na samoga sebe, obuzet strahom. Jer, država mu se raspada, jedan po jedan segment prestaje da radi. Stoji pravosuđe, staće i prosveta, i on sad sebi ponavlja, ne smeš biti kukavica.

Beograd,-No-comment,-Jim-Sumkay_thumb

Feministkinje su vas upozoravale

Sve je krenulo početkom decembra, kada je Katarina Đorđević napisala nekoliko tekstova čiji se sadržaj može sumirati na sledeći način – Srbi izumiru; propada srpska porodica; krive su razmažene žene.

Viktor Ivančić, Radnici i seljaci_thumb

Nagrada i pokloni

Nagrada Radovan Galonja izdavačkoj kući Clio… Nova izdanja: knjiga proze Viktora Ivančića – Radnici i seljaci, zbirka priča za decu Zekerije Tamira – Odbačeni saveti i ilustrovana priča Armina Gredera – Ostrvo.

Soviet-ghosts-by-Rebecca-Litchfield_thumb

Kada će nam biti bolje

Kada će nam biti bolje? Po rečima ministra finansija Dušana Vujovića – za oko tri godine. Toliko će, naime, biti potrebno da se „brod Srbije okrene“ i postojano zaplovi u pravom smeru.

Vukovar,-foto-Aleksandar-Andjic_thumb

Devedesete u duši

Drugačije su markice u gornjem uglu ekrana, drugi su spikeri i drugi voditelji, nema ni onog pretećeg čoveka sa hemijskom olovkom, ali se metodi na velika vrata vraćaju na male ekrane.

Deutsche-Islam-Konferenz_thumb

Nulta tolerancija

Mržnja prema islamu ne uvažava odstupanja od učenja islama, kao što ni antisemiti ne prate vesti iz Izraela. Ono što Adorno naziva „glasinama o Jevrejima“ hrani samo sebe. Isto važi i za „glasine o muslimanima“.