среда, 22 маја, 2024
vesti online

Bez promene stava EU o Južnom toku

Niko, medjutim, ne očekuje promjenu u evropskom stavu o tom projektu – on se može graditi, poručuju iz Brisela, ali samo po evropskim standarima.

Prije se, dakle, očekuje da se još jednom potvrdi ono što se više puta iz ovog pravca poručivalo ruskoj strani – Unija nema ništa protiv Južnog  toka ali ima protiv monopola i činjenice da je isti vlasnik instalacije i gasa, ruski Gazprom, taj koji bi odredjivao cijenu gasa za konačne kupce. A sve zajedno se kosi sa evropskim standardima – od konkurencije do politike različitosti izvora i snabdjevača gasom. Ukoliko bi se Rusi približili evropskim standardima, moglo bi se govoriti o nastavku projekta…

„Južni tok može biti izgradjen, a preduslov za to je jasan već odavno i u tome nema ništa novo. Lopta je na ruskoj strani, a mi smo spremni i pripremni radovi su u toku“, rekao je nedavno predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

Sve to će opet čuti predstavnici osam evropskih država koji se okupljaju u Briselu u kabinetu komesara za energiju, Maroša Šefčoviča. Predstavnici Bugarske, Madjarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Grčke i Rumunije bi trebali sa Komisijjom da dogovore zajednički stav koji će, zavisno od ruskog odgovora, biti tačka na i kada je sudbina Južnog toka ili otvaranje momgućnosti da projekat ipak ide dalje…(Glas Amerike)