субота, 27 априла, 2024
vesti online

Beograđani ovih dana udišu „JAKO ZAGAĐEN“ vazduh, a u dva grada južnije JOŠ JE GORE

Drugog radnog dana nakon Božića vazduh je i dalje veoma zagađen širom Srbije, a od četiri „najkritičnije“ lokacije, tri su u Beogradu. Ono što je zabrinjavajuće je to što je reč o česticama prašine koja je odgovorna za prevremenu smrt više od 5.400 ljudi godišnje u Srbiji!

Zagađen vazduh u Bulevaru Despota Stefana

Foto: Rajko Ristić / RAS SrbijaZagađen vazduh u Bulevaru Despota Stefana

Reč je o PM 10, materiji koja se, kako objašnjava Andrej Šoštarić fizikohemičar iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

– U pitanju je izuzetno sitna prašina manja od deset mikrometara, to su suspendovane čestice koje su problem baš zato što su sitne, jer se ne zadržavaju u nosu, već prodiru u pluća i zato su neprijatne organizmu – kaže Šoštarić.

Kako dodaje, ova čestica nije vidljiva, a mi je prepoznajemo kao pojačan miris smoga, a do teskoba može doći samo ako je koncentracija izrazito povećana.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je i dalje na najvišem, petom stepenu zagađenja („jako zagađen“) na dva merna mesta u prestonici – na Starom gradu i u Ulici Omladinskih brigada na Novom Beogradu. (BLIC)