Dve ipo godine od kada je proglašen personom non grata: Vladimir Božović i zvanično opozvan sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori 1foto FoNet Zoran Mrđa

Vladimir Božović je i zvanično opozvan sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

U Službenom glasniku Srbije objavljena je odluka o razrešenju 23 ambasadora čiji su mandati istekli, a među njima su i ambasadori pri UN, Evropskoj uniji u Briselu i Savetu Evrope u Strazburu, preneo je danas N1.

Pored ambasadora u Crnoj Gori, opozvani su još i diplomatski predstavnici Srbije u Austriji, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Kubi, Kipru, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Španiji, BiH, Saudijskoj Arabiji, Nigeriji, Indoneziji, Iranu, Iraku i Keniji.

Kako je za portal N1 objasnio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, svima njima je istekao četvorogodišnji mandat.

„Rekao sam da se poštovati dužina mandata, a to su četiri godine i svi koji su razrešeni, razrešeni su zbog isteka mandata. Sada će uslediti imenovanja novih ambasadora na upražnjena mesta i to će biti završeno do kraja ove godine“, rekao je Dačić za portal N1.

Božović je, podsetimo, proglašen za personu non grata još krajem novembra 2020. i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, a kao razlog Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je navelo to što je Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenom“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.

 

„Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, ambasador Božović je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju.

Uprkos toj odluci Božović će nastaviti da obavlja dužnost ambasadora u Crnoj Gori ali iz Beograda. Prema navodima Stranke slobode i pravde za sve vreme je primao punu deviznu platu u iznosu od 4.403 evra.

„Zašto čoveka plaćate mesečno? Taj iznos devizne plate, ukupno 56.000 evra, a on nije ambasador u Podgorici nego sedi u Beogradu i odlazi na stranačke skupove SNS, a to plaćamo svi mi, kada je zvanična Crna Gora donela odluku o njegovom proterivanju i to traje 14 meseci“, upitao je novembra 2020. Borko Stefanović, potpredsednik SSP-a.

Tadašnji crnogorski ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić naveo je prošle godine da su njegovom ministarstvu vraćene diplomatske legitimacije proteranog ambasadora Vladimira Božovića i članova njegove porodice.

 

On je u pisanom odgovoru poslanici Demokratskog fronta Jeleni Božović rekao da to predstavlja i jasan stav Srbije, odnosno da je i za zvanični Beograd Božović okončao funkciju diplomatskog predstavnika Srbije u Crnoj Gori.

Na Božovićevom zvaničnom Instagram nalogu od kada je u Crnoj Gori proglašen „personom non grata“ do danas stoji da je ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Dve ipo godine od kada je proglašen personom non grata: Vladimir Božović i zvanično opozvan sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori 2
Foto: snapshot Instagram

Podsetimo, predsednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je neki dan u intervjuu za RTCG da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da novi ambasador Srbije u Podgorici neće biti Vladimir Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.