уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

Austrija preplavljena izbeglicama

Brže nego što su to očekivale austrijske vlasti, izbeglice sa Bliskog istoka prešle su teritoriju Slovenije. Austrija sada mora da zbrine te ljude, između ostalog i zbog toga što je Nemačka uvela kontrolu svoje granice.

Austrijsko selo želi da primi izbeglice

Austrijske vlasti je situacija „zatekla na pogrešnoj nozi“, izveštava jedan dopisnik iz Beča. Prvo su izbeglice očekivane iz pravca Slovenije, ali je onda većina ipak stigla preko teritorije Mađarske. Na samoj granici sada se mora organizovati prihvat hiljada ljudi. I austrijske vlasti, poput nemačkih, žale se na nedostatak solidarnosti ostalih evropskih država i smatraju da to ne može proći bez posledica.

Tranzitna zemlja Slovenija

Tako se više stotina izbeglica našlo u mjestu Špilfeld, uz granični prelaz Šentilj, gde su zbrinuti. Međutim, tokom nedelje (20.9), oko sto izbeglica nije moglo da uđe u Austriju. Oni nisu hteli da zatraže azil, niti da pokažu pasoše. Tokom proteklog vikenda u Austriju je ušlo oko 15.000 ljudi.

Bild des Tages Deutschland FlüchtlingeIzbeglice na graničnom prelazu Frajlasing, između Austrije i Nemačke

Kako je Nemačka uvela kontrolu svoje granice, sada Austrija mora, duže nego što je to bilo ranije, da se brine o tim ljudima. Ministarka unutrašnjih poslova Johana Miki-Leitner traži hitne mere. Ona smatra da je neprihvatljivo da izbeglice koje stižu iz pravca Mađarske ili Hrvatske tek u Austriji podnose zahtev za azil. Izbeglice bi trebalo odmah vratiti u te zemlje, jer i balkanske države se ubrajaju u „sigurne“, kaže ona.

Austrijski kancelar Verner Fajman još ranije je zatražio da se državama koje se pokažu kao „nesolidarne“, uskrate sredstva iz fondova Evropske unije.

Sudeći prema nekim medijskim izvešajima, EU planira da preuzme i preraspodeli izbeglice koje se trenutno nalaze u Hrvatskoj i Sloveniji. Do sada se govorilo samo o tome da će EU organizovati smeštajne centre za oko 120.000 izbeglih koji se nalaze u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj. (dw.de)