недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Amerika u Južnoj Koreji razmešta antiraketni sistem

Sjedinjene Države su saopštile da su započele raspoređivanje prvih elemenata spornog raketnog sistema u Južnoj Koreji, odnosno sistema Terminalno visoke pozicije protivraketne odbrane (THAAD), čija je namena zaštita od potencijalne opasnosti od Severne Koreje.

Piše: M. K.

Vašington 07. mart 2017. 23:17

 Amerika u Južnoj Koreji razmešta antiraketni sistem

Foto: YANG JI-WOONG/EPA

Ova inicijativa je usledila dan nakon što je Severna Koreja lansirala četiri balističke rakete, čime je prekršila međunarodne sankcije. Međutim, aranžman SAD i Južne Koreje je izazvao nezadovoljstvo kod mnogih na Korejskom poluostrvu i širom regiona, uključujući Kinu.

Južnokorejski mediji su izvestili, preneo je Bi-Bi-Si, da je montiranje THAAD baterije počelo u ponedeljak, te da su neki njeni delovi transportovani avionom iz SAD u vazduhoplovnu bazu u blizini Seula. U saopštenju američke vojske je potvrđeno da su „prvi elementi“ sistema poslati u Južnu Koreju. Južnokorejska novinarska agencija Jonhap je saopštila, pozivajući se na vojnog zvaničnika, da sistem može „već u aprilu“ da bude u funkciji. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je juče rekao da se Kina protivi raspoređivanju odbrambenog sistema, te će „odlučno preduzeti neophodne mere da bi odbranila naše bezbednosne interese“.

Protivljenja razmeštanju THAAD-a ima i u samoj Južnoj Koreji, pošto mnogi veruju da će odbrambeni sistem i sam postati meta, što će ugroziti ljude koji žive u blizini vojnih baza. Iz tog razloga je organizovano više demonstracija. Na međunarodnoj sceni su zabrinutost izrazile i Kina i Rusija, koje su ocenile da bi razmeštanje sistema moglo da ima posledice po bezbednosnu ravnotežu u regionu. Kineski ministar spoljnih poslova je prošle godine rekao da je sistem znatno izašao iz okvira potrebe za odbranom na Korejskom poluostrvu. Ruski izaslanik u Seulu je tu inicijativu nazvao „direktnom pretnjom“ po nacionalnu bezbednost.

Severna Koreja je prošle nedelje pretila da će ispaliti rakete, reagujući na početak vojnih vežbi SAD i Južne Koreje „Mladi orao“. Vojne vežbe, koje se izvode na godišnjem nivou, izazivaju bes Severne Koreje, koja ih smatra pripremom za napad s juga. Nakon toga je u ponedeljak ispalila četiri rakete iz regiona Tongčang-ri, u blizini granice s Kinom. Tri projektila su preletela oko hiljadu kilometara i pala u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana (EEZ). Još nije poznato o kojem je tačno tipu rakete reč, ali su južnokorejski zvaničnici izjavili da se ispostavilo da se radi o unapređenoj verziji rakete „skad“.

Američki i japanski lideri su razgovarali o lansiranju raketa telefonom, a Savet bezbednosti UN će danas održati vanrednu sednicu na zahtev SAD i Japana na kojem će se razmotriti incident. Admiral Hari Haris, koji predvodi Komandu SAD za južnopacifičku oblast, rekao je da lansiranje raketa potvrđuje „racionalnost“ odluke da se razmesti THAAD.

Analitičari, međutim, upozoravaju da će se zbog razmeštanja sistema najverovatnije produbiti tenzije između Seula i Pekinga. Južna Koreja je poslednjih dana optuživala Kinu za osvetu u ekonomskom domenu, koja ima veze sa THAAD-om, u više sektora, uključujući turizam i vazduhoplovni saobraćaj. Peking, međutim, negira optužbe.

– (Danas)