понедељак, 29 априла, 2024
vesti online

Američki tenkovi stižu u Saudijsku Arabiju

Isporuka oružja vrednog 1,15 milijardi dolara ugovorena u času kada Rijad pojačava bombardovanje u Jemenu, što je već izazvalo humanitarnu katastrofu
Autor: Vladimir Vukasovićčetvrtak, 11.08.2016. u 20:04

Фабрика хране у Сани погођена саудијском бомбом (Фото: Ројтерс)

Tek što je Saudijska Arabija zaoštrila vojnu intervenciju u Jemenu, koja je ionako užasnu humanitarnu situaciju pretvorila u potpunu katastrofu i predmet skandala zbog kojeg je Kuća Sauda navodno pretila izdavanjem fatve protiv UN, Pentagon je objavio da je odobrio prodaju oružja Rijadu, vrednog 1,15 milijardi dolara.

Jedan od najvećih svetskih uvoznika naoružanja tako će, ako se američki Kongres ne usprotivi tom ugovoru, što se ne očekuje, popuniti svoje arsenale. Predviđeno je da Saudijci kupe do 133 nova tenka i još 20 kao zamenu za oštećene tenkove koje već poseduju. Takođe, moći će da iz SAD nabave stotine teškokalibarskih automatskih pušaka, oklopnih vozila i drugih ratnih sredstava.

Taj kontingent oružja će „doprineti spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti SAD” tako što će, kako je saopštila američka Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju, „pomoći u poboljšanju bezbednosti strateškog regionalnog partnera koji je davao i nastaviće da daje vodeći doprinos političkoj stabilnosti i ekonomskom napretku Bliskog istoka”. On će, kako je dalje navedeno, „povećati sposobnost Saudijske Arabije da podrži svoje vojnike na terenu i odbrani granice kraljevstva”.

Ulogu u zaštiti saudijskih granica to naoružanje će verovatno imati utoliko što milicija Huti, strana u jemenskom ratu suprotna onoj koju podržava Rijad, zaista lansira projektile ka teritoriji severnog suseda otkako se on umešao u sukob. Ali, teško da američko oružje neće biti upotrebljeno i za napade preko te granice.

Prethodna pobuna paraformacije Huti, koja pretenduje na to da predstavlja otprilike trećinu stanovnika Jemena, pripadnika šiitske grane islama, suzbijena je krajem prošle decenije takođe uz pomoć sunitske Kuće Sauda. Nakon „arapskog proleća”, nemiri su opet planuli i tinjali nejednakim intenzitetom do prošle zime, kada su Huti odredi, i dalje nezadovoljni položajem plemena iz kojih potiču, krenuli u ofanzivu u kojoj su zauzeli znatan deo zemlje.

Ubrzo su Saudijci počeli vojnu intervenciju na čelu koalicije mahom zemalja Zaliva s većinski sunitskim stanovništvom, od kojih su neke takođe ranije bile pod pritiskom šiitske manjine koja je tražila veća prava od svojih vođa čvrste ruke. Rijad se pribojavao i prelivanja nemira preko granice u svoje oblasti nastanjene šiitima, koje su i najbogatije naftom u Saudijskoj Arabiji.

Osim toga, u to vreme je sve izgledniji postajao i sporazum o nuklearnom programu SAD, Rusije i ostatka međunarodne zajednice s Iranom, koji je tog rivala Saudijaca oslobodio sankcija i omogućio mu šansu za jačanje privredne i političke moći. Saudijci tvrde i da Teheran pomaže miliciju Huti. SAD su, očevidno ne želeći da blažim stavom prema Iranu poremete odnose sa Rijadom, podržale intervenciju u Jemenu logistički, obaveštajnim podacima, kao i još jednim ugovorom za isporuku oružja, vrednim 1,29 milijardi dolara, kojima će Saudijci, prema dogovoru od prošlog novembra, obnoviti zalihe projektila istrošene vazdušnim udarima.

Tu vrstu napada Rijad sada pojačava. Mirovni pregovori oko Jemena nedavno su doživeli slom, te saudijska koalicija ponovo bombarduje Sanu, jemensku prestonicu pretvorenu u tabor pobunjenika.

Za 15 meseci saudijske intervencije, u Jemenu je stradalo više od 6.400 osoba, uglavnom civila, procenjuju UN. Više od 80 procenata stanovnika vapi za humanitarnom pomoći. Njeno stizanje je ranije bilo onemogućeno blokadom koju su zaveli Saudijci.

Rijad je zbog toga bio viđen i za crnu listu na kojoj UN iznose imena zemalja odgovornih za kršenje prava dece. Međutim, Kuća Sauda je, prema informacijama koje je ona demantovala dok ih je generalni sekretar UN Ban Ki Mun indirektno potvrdio, ucenila najveću međunarodnu organizaciju da će povući svoj novac za finansiranje raznih programa ako njihova monarhija ne bude skinuta s te liste. Navodno su Saudijci bili spremni i da protiv UN izdaju fatvu: termin koji se od slučaja Salmana Ruždija povezuje sa smrtnom presudom, premda zapravo označava mišljenje stručnjaka za islamsko pravo.

Ironija je da je Saudijska Arabija spremna da izdvoji 1,15 milijardi dolara za oružje kojim će verovatno pogoršati stanje u Jemenu dok kod kuće sve više klizi u privrednu krizu. Strani radnici, dojučerašnji oslonac ekonomskog buma, naveliko ostaju bez posla. Njih 16.000 samo iz Indije i Pakistana, javio je Blumberg, „nasukani” su u Saudijskoj Arabiji, kao verovatno i još hiljade njih takođe iz južne Azije. Platu nisu primili mesecima, nemaju šta da jedu, a ne mogu ni da se vrate kućama jer vizu mora da im obezbedi poslodavac, koji bi u tom slučaju bio prinuđen i da plati šta im duguje.

Ali, oružje uredno nastavlja da pristiže na Bliski istok. SAD tu i dalje dominiraju kao prodavac, ali se i Rusija sve više ubacuje na tržište. Kako je nedavno podsetio Sputnjik, Moskva je u aprilu sklopila ugovore s Amanom i Jordanom, navodno se pregovara i s Tunisom i Alžirom, koji je rusko oružje već nabavljao lane, Iranu je isporučen raketni sistem S-300, dok Egipat očekuje isporuke aviona, helikoptera i projektila. (Politika)