четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ZVANIČNO Tramp povukao SAD iz sporazuma VAŽNOG ZA CEO SVET

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u saopštenju koje je prenošeno uživo iz Bele kuće da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma o klimi, poštujući obećanje koje je dao tokom predizborne kampanje.

Donald Tramp

Donald Tramp

Tramp je rekao da će od danas SAD prekinuti primenu svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma.

– Povlačimo se. Kako bih ispunio uzvišenu dužnost zaštite Amerike i njenih građana, SAD će se povući iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena – rekao je šef Bele kuće, prenosi Rojters.

On je na brifingu u Ružinom vrtu rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili „u neku potpuno novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike“.

– Ako možemo da obezbedimo fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo i to je u redu – rekao je američki predsednik.

Tramp je kazao da duboko brine za životnu sredinu, ali da ne može da podrži sporazum koji kažnjava SAD, što je, po njegovoj oceni, slučaj s Pariskim sporazumom.

– Izabran sam da predstavljam građane Pitsburga, a ne Pariza – rekao je predsednk SAD.

AP navodi da je Tramp kazao da aktuelni Pariski sporazum stavlja SAD u „neravnopravan položaj“ i da se zbog njega gube poslovi i smanjuju plate, a da bi mnogi rudari u rudnicima uglja izgubili posao, dok on „veoma voli i poštuje rudare“. (Blic)