четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ZOVU JE PLUTAJUĆI ČERNOBILJ: Panika zbog ruske nuklearke na pučini! Ima li razloga za brigu?

Prvo putovanje ruske plutajuće elektrane izazvalo je paniku u zapadnim medijima, koji su brod nazvali „nuklearnim Titanikom“ i „plutajući Černobiljem.“

Brod „Akademik Lomonosov“, prva ruska plutajuća nuklearna elektrana (FNPP) je u subotu započeo svoje prvo putovanje iz Sankt Peterburga u Murmansk.

 

1 / 7 FOTO: REUTERS

Elektrana će nabaviti nuklearno gorivo i otploviti na daleki istok Rusije. Očekuje se da će „Akademik Lomonosov“ biti pušten u rad 2019. godine na Arktiku, na obali Čukotke, kod luke Pevek.

 

Prvo putovanje masivne instalacije privuklo je veliku pažnju zapadnih medija koja se fokusirala na potencijalne opasnosti. Mediji su citirali različite ekološke organizacije, prvenstveno Grinpisa, koji su odmah nazvali FNPP „nuklearnim Titanikom“ i „plutajućim Černobiljem“.

„Nuklearni reaktori koji se bore oko Arktičkog okeana predstavljaju šokantno očiglednu pretnju za krhko okruženje, koje je već pod velikim pritiskom od klimatskih promena“, rekao je ekspert Grinpisa Jan Haverkamp u izjavi koju su naveli brojni mediji.

 

Međutim, proizvođači kažu da razloga za panku nema.

„FNPP je dizajniran sa velikim stepenom sigurnosti koja prevazilazi sve moguće pretnje i čini nuklearne reaktore nepobedivm za cunamije i druge prirodne katastrofe. Pored toga, nuklearni procesi na plovnom agregatu ispunjavaju sve zaheve Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ne predstavljaju pretnju okolini“, navodi se u saopštenju proizvođača broda. (KURIR)