субота, 27 априла, 2024
vesti online

Zbog migranata Slovenija menja zakon o držžavnoj granici

Slovenačka vlada danas je prihvatila predlog izmena zakona o državnoj granici s merama koje bi bile preduzete u slučaju ponovnih masovnih migracija, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar.

Foto: Wikipedia

– Izmene između ostalog predviđaju odštete vlasnicima poljoprivrednih zemljišta na čijim su parcalama prepreke i ograde ili video i druga oprema namenjena kontrolisanju granice – potvrdila je Gjerkeš Žnidar, a u tu je svrhu vlada je rezervisala 280.000 evra, prenela je regionalna tv N1.

Predlogom zakona određuju se, između ostalog, postupci za policajce za određivanje verovatnoće ilegalnog prelaza granice radi efikasnijeg nadzora, određuju se tehnička sredstva za fotografisanje, video i audio snimanje migranata i granice, kao i saobraćaja na graničnim prelazima.

Takođe se daje zakonski okvir za upotrebu tih sredstava.

Zakon spada u okvir mera koje je vlada proteklih nedelja najavljivala kao izraz pripravnosti u slučaju da dodje do novih ilegalnih migracija i priliva na slovenačkoj granici. (Blic)