среда, 1 маја, 2024
vesti online

Završeni pregovori sa MMF: „Skroman“ rast penzija i ciljano povećanje plata

Vlada Srbije i misija Međunarodnog monetarnog fonda uspešno su završile pregovore o trećoj reviziji stend-baj aranžmana. MMF je, u skladu sa očekivanjima, pristao na „skromno povećanje penzija“ i „ciljani rast plata“ usmeren ka smanjivanju jaza u rasponu plata koji postoji u sektoru opšte države.

Kako je saopšteno iz Fonda, fiskalni napredak i planirano povećanje akcize na gorivo doveli su do toga da u budžetu postoji prostor za ova povećanja. MMF, međutim, i dalje insistira da udeo izdvajanja za plate i penzije u bruto domaćem proizvodu mora da nastavi da se smanjuje, tako da u srednjem roku padne na sedam odsto za plate i 11 odsto za penzije.

MMF je pristao i da se od ušteđenog novca deo iskoristi da se vojnim penzionerima isplate zaostala dugovanja i plaćanja za Srbijagas.

Fond je podigao i prognozu privrednog rasta Srbije u 2015. na 0,75 odsto BDP-a i na 1,75 odsto u 2016. Istovremeno, prognozira se da će deficit opšte države u ovoj godini biti 4,1 odsto, što je oko 2,5 procenta manje nego u prošloj godini. U budžetu za 2016. biće predviđen minus od oko četiri procenta, navode u MMF-u.

(Danas)