DOK jednom ne smrkne drugom ne svane – stara je narodna koja u ovoj aktuelnoj migrantskoj krizi, opet sija svim sjajem. Nekog ograde zatvaraju, a nekom te iste barijere otvaraju i pune novčanik. Posle Mađarske, koja je podigla bodljikavu žicu na granici sa Srbijom, isto je učinila Slovenija, na svojoj međi sa Hrvatskom, a sad Makedonija postavlja troslojnu žičanu barijeru u pokušaju da zaustavi talas izbeglica iz Grčke.

Slovenija je, prema pisanju tamošnje štampe, naručila kilometre bodljikave žice od proizvođača iz Poljske. Oni sada trljaju ruke….

Ni prvi, a zasigurno ne i poslednji put, zarađuje se na tuđoj nesreći. Tako je bilo kad se celom planetom pronela strašna vest da su naučnici otkrili novu smrtonosnu bolest – ptičji grip. U početku, o uzrocima se nagađalo, dok su posledice u startu znane: leka nema. Svakodnevno, mediji su objavljivali stravične brojke o umrlima i inficiranima kojima ostaje jedino da čekaju svoj red. I, usput se nadaju čudu.

Da bi se zaštitilo nezaraženo stanovništvo, došlo se na ideju da treba nositi maske. E, tu je na scenu stupila čitava industrija koja je dobila narudžbinu bez presedana. Usijale se proizvodne trake sa kojih je letelo ko zna koliko medicinskih zaštitnih maski.

Potom se pojavio SARS, neidentifikovana plućna bolest. Na ideju da se obračunaju s bacilima ovog puta su došli „dušebrižnici“ za čiji proizvod se kasnije pokazalo da ne samo da nije koristan u borbi protiv virusa, nego je još i štetan. Ali, upravo je ovaj proizvod ostao na tržištu. Reč je o gelu za pranje ruku bez vode i sapuna. Triklosan, aktivni sastojak gela za suvo pranje ruku, ubija i sve „dobre“ bakterije, što umanjuje sposobnost imunosistema.

Proizvođači su profitiralii za vreme „praškog proleća“, 1968. godine, kada su u Češkoj, a potom širom Zapada, pištaljke bile u modi. Milioni su tada prodati. Pištaljke su pištale i u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije, kad je ovdašnji narod ustao protiv socijalizma koji takođe nije imao ljudski lik.

Svako doba ima, očito, neke svoje instrumente, čija izrada donosi dobru zaradu. Bilo i biće.

METAR „BODLjI“ 10 EVRA

U ZAVISNOSTI od toga na kom razmaku su bodlje, da li je pocinkovana ili ne, koliki joj je prečnik, i u zavisnosti od još nekih usko stručnih kriterijuma, varira cena bodljikave žice. U proseku, međutim, metar žice „optočene“ bodljama koje treba dodatno da odvrate migrante od namere da je pređu, košta oko deset evra. Dalja računica je jednostavna. (Novosti)