субота, 4 маја, 2024
vesti online

Zašto se državi žuri da rasproda „Diposove“ stanove i to pod NEMOGUĆIM USLOVIMA

Državi se očigledno žuri da rasproda takozvane Diposove stanove u kojima u velikom broju žive izbegličke porodice iz Hrvatske i BiH – postavljeni su nemogući uslovi uz vrlo kratke rokove, a sve uoči novogodišnjih i božićnih praznika kada većina institucija ne radi.

Stanovi u Ulici Pere Todorovića

Foto: V. Lalić / RAS SrbijaStanovi u Ulici Pere Todorovića

Ono što država nije uspela da uradi izmenama Zakona o stanovanju, koji je predviđao brojne olakšice za kupovinu Diposovih nekretnina, sada na čudan način pokušava preko Republičke direkcije za imovinu, koja je usred novogodišnjih praznika odlučila da proda 109 nekretnina.

Na uslove koji stoje u oglasu malo ko u Srbiji može da odgovori, a ponajmanje izbegličke porodice koje polovinu oglašenih stanova zakupljuju duže od dve decenije.

Čuvenim članom 153 Predloga zakona o stanovanju bilo je predviđeno da se 161 vila, 200 stanova, 30 poslovnih prostora i 57 garaža prodaju zakupcima na 20 godina, po veoma povoljnim uslovima. Zbog velikog pritiska javnosti od toga se odustalo, a 109 Diposovih nekretnina u međuvremenu postale su nadležnost Republičke direkcije za imovinu….. (Blic)