петак, 3 маја, 2024
vesti online

Запалио крагујевачку гимназију из освете

Осумњиченом за подметање пожара у Првој крагујевачкој гимназији Немањи Гавриловићу укинут притвор који му је био одређен 2017. јер се наоружан забарикадирао у згради
Аутор: Бране Карталовићпетак, 05.01.2018. у 16:13

(Фото Б. Карталовић)

Крагујевац – У надлежним судским органима „Политици” је потврђено да је мушкарац осумњичен за подметање пожара у Првој крагујевачкој гимназији заправо Немања Гавриловић (37), који је одраније познат полицији. Гавриловић се јула прошле године наоружан забарикадирао у једној згради у Крагујевцу, с намером да се, под одређеним условима, преда полицији, која га је гонила због покушаја убиства из 2014. Након предаје Гавриловићу је одређен притвор, који му је Виши суд касније укинуо на предлог одбране и уз сагласност тужилаштва. Иначе, осумњичени за подметање пожара у Првој крагујевачкој гимназији је саслушаван у Основном јавном тужилаштву у Крагујевцу.

Гавриловић је 2014. у крагујевачком угоститељском објекту „Брвнара”, после вербалног сукоба са гостима овог локала, пуцао у једног од њих, тешко га ранивши. Од тада је био у бекству, а 2017. се, заједно са још двојицом млађих мушкараца, забарикадирао у подруму зграде у насељу Бубањ. После готово тродневних преговора, Гавриловић се предао полицији. Пошто је ухапшен, одређен му је притвор, који му је Виши суд касније укинуо, али уз меру забране напуштања стана и електронски надзор, такозвану наногвицу. Гавриловић је ту меру прекршио и четвртог јануара ове године, два сата после поноћи, подметнуо пожар у Првој крагујевачкој гимназији.

У пожару који је захватио приземље и међуспрат старог здања из 19. века у потпуности су уништени наставничка канцеларија, канцеларија директора школе и административне просторије, а ватрена стихија је прогутала вредне слике и књиге, као и део документације најстарије српске школе јужно од Саве и Дунава, која је почела са радом 1833.

Материјална штета је велика, а на рашчишћавању згаришта запосленима у школи помажу све градске комуналне службе. Поводом овог вандалског чина, огласио се и градоначелник Радомир Николић, саопштењем у коме је навео да је санација штете у Првој крагујевачкој гимназији приоритет овдашње локалне самоуправе. Крагујевац ће у суботу, шестог јануара, посетити и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Осумњичени Гавриловић, према речима директорке Прве крагујевачке гимназије Славице Марковић, имао је уговор о закупу школске просторије у којој је 2012. отворио ђачки ресторан. Због несугласица са школском управом, Гавриловић је самовољно напустио тај простор и затворио популарни ресторан, а запослени у Првој крагујевачкој гимназији сумњају да је управо због тога подметнуо пожар који је уништио део школе проглашене образовном установом од националног значаја. (POLITIKA)