петак, 3 маја, 2024
vesti online

Запад слави, Палма грми

Похвалама из света и политичком драмом у Србији дочекана је одлука председника Србије Александра Вучића да га у премијерској фотељи наследи министарка државне управе Ана Брнабић, прва жена премијер у историји Србије и пета геј особа на планети на овој важној позицији.

Палма (Фото: jedinstvenasrbija.org.rs)

– Ана Брнабић није мој премијер – први је из владајуће коалиције јавно прокоментарисао Вучићев избор лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Марковић, који је и раније отворено говорио да председник Владе мора да буде „домаћин и да има децу“, каже да је тај његов став кратак, јасан и непроменљив.

– Моје мишљење зна цела Европа и никада га нећу променити – децидан је челник ЈС који истиче да шест посланика његове странке неће у парламенту подићи руку за премијерку и њену владу.

Међутим, гнев дела Вучићевих напредњака, али и социјалиста много је проблематичнији од Марковићевих посланика. Да је у СНС-у узаврело незадовољство, сведочи и изјава министра полиције Небојше Стефановића који је чланству поручио да му је жао што неки у странци виде само сопствене интересе.

– Апсолутна већина чланова СНС-а зна да је Вучић тај који нам је донео резултате и да без њега не бисмо остварили ни близу овога што смо постигли данас – упозорио је Стефановић страначке непослушнике поводом одлуке да ванстраначка личност дође на чело извршне власти.

Напредњацима, нарочито онима који су странци пришли још приликом оснивања 2008, смета што Вучић непрестано функције поверава људима „дођошима“, попут Горана Весића из ДС, Миленка Јованова из ДСС, па и шефа посланичког клуба Александра Мартиновића, који се напредњацима придружио тек пошто су освојили власт 2012. Управо Мартиновић, према информацијама из тог партијског табора, заједно са Вучићем, првог дана идуће недеље треба да „дисциплинује“ посланике СНС-а уочи гласања за Ану Брнабић у Скупштини Србије.

– Око трећине од 102 посланика СНС се буни због избора Брнабићеве која је ванстраначка личност и одједном се појавила прошле године као министарка државне управе – каже извор из владајуће партије.

Ситуација је узаврела и међу социјалистима где функционери „староседеоци“ сматрају да је њихов лидер Ивица Дачић требало да буде премијер. Пуна и безрезервна подршка лидера СПС Вучићу, сматра део у странци, осуће гласове у бирачком телу. Због „противника социјалиста“ Вучић је, према нашим сазнањима, запретио СПС-у да ће их избацити из Владе и послати у опозицију, уколико не буду гласали у парламенту за мандатарку.

Сам Дачић, тренутно на функцији в. д. премијера, тврди да није незадовољан Вучићевим избором јер је то већ једном био, па му ово место и није било предмет интересовања. Лидер СПС-а се може задовољити Вучићевом изјавом да у политичком делу рачуна на њега у Немањиној 11, а први до Дачића, потпредседник СПС-а Бранко Ружић је у писаној изјави оценио да је избор Брнабићеве дубоко промишљен, државнички и политички одговоран потез.

– Ово је и епилог велике и заједничке победе СНС и СПС, Вучића и Дачића и армије бирача који су дали јасну поруку да желе политички стабилну, економски развијену, социјално праведну, међународно уважену и Србију европских вредности – рекао је Ружић који је, како се спекулише, већ виђен као нови министар на једном од два до три нова ресора која је најавио Вучић.

Другачије ситуацију види Новица Тончев који нам каже да је избором мандатара Вучић послао поруку да нема обавезу према СПС-у, као и да социјалисте треба свести на разумну меру. Брнабић, која је 15. премијер у Србији од увођења вишестраначја 1990. године, јавно се захвалила председнику на указаном огромном поверењу да води Владу Србије. Обећала је и да ће наставити реформе с несмањеном посвећеношћу и снагом. (Pravda)