субота, 27 априла, 2024
vesti online

Vrhovni sud Mađarske odobrio referendum o raspoređivanju izbeglica u EU

Vrhovni sud Mađarske odobrio je Vladi da raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o evropskom planu o raspoređivanju izbeglica u zemljama EU, kojem se protivi premijer Viktor Orban.

Izbeglice na mađarskoj granici

Foto: O. Bunić / RAS SrbijaIzbeglice na mađarskoj granici

Sud je uprkos pritiscima dveju opozicionih stranaka formalno odobrio

referendumsko pitanje koje je formulisala Vlada, a koje će glasiti: „Da li želite da Evropska unija propiše obavezno naseljavanje u Mađarskoj ljudi koji nisu mađarski državljani bez odobrenja mađarskog parlamenta?“.

Vlada je u aprilu otpočela kampanju za glas „ne“ na referendumu, ukazujući na opasnost od potencijalnih terorista infiltriranih među izbeglice, a konsultativne sednice trajaće od avgusta do decembra.

Zvanična Budimpešta smatra da je planom o naseljavanju izbeglica u EU i uvođenju obaveznih kvota za zemlje članice ugrožen suverenitet Mađarske.

Evropska komisija podsetila je da je plan prošao obaveznu proceduru odlučivanja sa kojom su saglasne sve članice Unije i da pravno validan.

Mađarska je u decembru prošle godine uložila žalbu Evropskom sudu i zatražila da bude oslobođena obaveze naseljavanja izbeglica. ((Blic)