четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

Vlast mora biti tolerantnija na kritiku

Pretnje koje dobijaju novinari, od Nenada Mihajlovića, Brankice Stanković, urednika Kurira Aleksandra Rodića i svih ostalih novinara, napadi na njih i na članove njihovih porodica je nešto što je nedopustivo za bilo koje demokratsko društvo. Ono što očekujem od države, premijera i svih ostalih struktura je da se uradi sve što je u njihovoj moći da se sa tim prestane. Nebitno je kome pripadaju mediji i čime se bave, ono što se mora obezbediti je sigurnost, ističe za Danas Dunja Mijatović, predstavnica OEBS za slobodu medija, povodom situacije nastale u javnosti nakon „sukoba“ provladinih tabloida i televizija. Ona dodaje da su profesionalizacija i nedostatak kvalitetnog novinarstva u Srbiji i čitavom regionu nešto čime se moramo svi baviti i da to ne može rešiti ni predstavnik za slobodu medija niti bilo koja međunarodna organizacija.

– Sa premijerom Aleksandrom Vučićem sam imala više sastanaka i bez obzira na određena neslaganja koja smo imali u vezi sa mojim saopštenjima, što je sasvim u redu i smatram da nije problematično, on je što se tiče sigurnosti novinara uvek bio eksplicitan i jasan da će uraditi sve što je u njegovoj moći. U poslednjim dešavanjima u Srbiji o detaljima ne znam niti želim da spekulišem, mislim da to nije ni moj posao, niti je toliko bitno za medijske slobode. Bitno je da sami novinari prepoznaju pretnje koje tu postoje. Novinarska udruženja, i NUNS i UNS, odradila su ono što je važno da se uradi u svakom demokratskom društvu, a to je da podignu svoj glas i da stanu u zaštitu profesije i novinarstva. Ono što predstavlja problem za mene kao predstavnika OEBS za slobodu medija je sigurnost novinara u ovom konkretnom i svim drugim slučajevima u Srbiji i čitavom OEBS – napominje Mijatovićeva.

 Poslednjih meseci imali smo slučajeve da najveća vladajuća partija reaguje zbog izbora gosta u programu javnog servisa, a da pojedini ministri „targetiraju“ medije koji vode „užasnu kampanju“ protiv vlade. Da li se to može smatrati političkom pritiskom na medije?

– Svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje. Ako govorimo o političarima, oni imaju mnogo veću odgovornost i njihov prag tolerancije mora biti mnogo veći što se tiče kritike. Nažalost, na čitavom Balkanu to je veliki problem. Mi, narodi na ovim prostorima, nismo dorasli određenim situacijama i jednostavno emocije nekada prevladavaju i kreiraju probleme u društvu. Kao međunarodni zvaničnik ne mogu se uključivati u svaki slučaj šta je ko o kome rekao i zašto, ali ono što je nedopustivo je napadati i kreirati atmosferu u kojoj se novinari i medijski radnici ne osećaju sigurno. Naravno da tu postoji i odgovornost novinara za izgovorenu i pisanu reč, zato mislim da je vrlo bitno da se time, odnosno novinarima koji ne poštuju novinarski kodeks, bave samoregulatorna tela. To opet ne znači da je dopustivo napadati novinare, čak i kad su neodgovorni i neprofesionalni. Tu je crvena granica.

– (Danas)