среда, 8 маја, 2024
vesti online

Vladimir Gligorov za RSE: Kina preko Srbije i Balkana ide u Evropu

Zemlje biše SFRJ mogu očekivati značajna kineska ulaganja u infrastukturu koja će biti put kojim će Kina stići na tržište Evropske unije,“ izjavio je za RSE Vladimir Gligorov, iz bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije.

U razgovoru za RSE Gligorov govori gde bi najpre mogao da ode deo od najavljenih deset milijardi dolara, šta će doneti samit u Beogradu, i kako Evropska unija gleda na nameru Kine da investira na Balkanu i u Evropi.

„Nema tu nikakvih problema. Treba imati u vidu da je Evropska unija pre svega trgovačka konstrukcija i, da tako kažem, trgovačka sila. Prema tome tu su trgovački interesi manje više isti, odnosno komplementarni. Tako da, bar kada je reč o ulaganjima u infrastukturu i pristupu tržištu, neće biti prepreka. Tu sa Kinom nekog spora ne može biti. To je u stvari sve i u interesu Evropske unije. Naravno pod pretpostavkom da se vodi računa o principima konkurencije koji važe u EU, kada je reč o dodeli kredita i poslova… Možda bi činjenica da su Kinezi uglavnom zainteresovani za ulaganja gde su oni i investitori i izvođači,u slučajevima gde se ide mimo tendera, mogla da bude  problem sa stanovišta propisa u Evropskoj uniji. Ali mislim da postoji obostrani interes tako da će se verovatno naći način da se zadovolje sve evropske regulative.“

RSE: Koji je dugoročni cilj kineskih investicija u ovaj deo Evrope?

Gligorov: Kina sebe vidi kao trgovačku silu tako da je njen osnovni interes u Evropi, to ne mora biti slučaj u drugim delovima sveta, praktično pristup evropskom tržištu. Osnovni interes Kine,kada je reč o svim ovim pokušajima, je da se bolje plasirala kineska roba na tržištu Evrope.(Slobodna Evropa)