субота, 27 априла, 2024
vesti online

VELJA ILIĆ

Smisao života Velje Ilića

Smisao života Velje IlićaIzvor: N1

“Svetski i evropski zvaničnici u Davosu srpskog premijera presreću čak i po hodnicima”, piše Informer u članku koji je praćen serijom fotografija premijera, presretača i raznoraznih hodnika.

Doduše, na slikama se ne može sa sigurnošću utvrditi da li on presreće njih ili oni presreću njega, jer svi skupa deluju presretno.

Utisak Informera je, ipak, da premijera svi redom dave u Davosu, ali se on ne da tako lako udaviti.

– Ovakvi kao ja ne dave se tako lako! – uzvikne premijer kad god ga svetski državnici presretnu na hodniku i naprave selfi koji odmah pošalju Informeru preko Vajbera.

– Ovo hitno šaljite Vučićeviću! – rekao je svojoj PR službi, recimo, Sebastijan Kurc koji je dva sata čučao u ormanu za metle sa selfi-štapom u rukama samo da bi presreo Vučića kada se ovaj najmanje nada.

Predsednik Kine se maskirao u sobaricu samo da bi Vučiću stegao ruku i izašao u Informeru.

Tramp je planirao da odloži inauguraciju za predsednika Amerike samo da bi otišao u Davos i napravio zasedu za Vučića na kraju hodnika…

– Ovuda mora proći kad krene u sobu – čak je i CIA napravila tajni plan za presretanje Vučića u Davosu, ali su Trampu javili da će sa Vučićem možda uspeti da se slika i kasnije ako bude imao početničke sreće.

Jedino je, izgleda, Velja Ilić dva dana lutao po hodnicima Davosa i nije uspeo nigde da presretne premijera, pa je odlučio da mu se obrati preko Televizije Šabac, smatrajući da se premijer tamo u tom Davosu svako veče izvali na krevet i uključi TV Šabac da se malo opusti.

– Već sedam meseci Vučić mi govori da će me za sedam dana imenovati za direktora Koridora i nikako – rekao je Velja Ilić za TV Šabac, opisujući svoj dramatični život u poslednjih sedam meseci, koji je dobijao novi smisao na svakih sedam dana i gubio smisao na svakih nedelju dana.

Postoji teorija da je Bog šest dana stvarao svet, a sedmi dan odredio da Velja Ilić bude imenovan za direktora Koridora. Druga teorija kaže da Vučić šest dana stvara svet, a sedmog dana zeza Velju Ilića tako što mu kaže da će za sedam dana biti imenovan za direktora Koridora. I tako sedam meseci u krug.

Velji Iliću, naravno, nije bilo sumnjivo što premijer svakog meseca obećava da će se u Srbiji živeti bolje već sledeće godine, i tako skoro pet godina, ali mu je sve postalo izrazito sumnjivo kada mu je premijer 28 puta za sedam meseci obećao da će Velja Ilić kao jedinka već za sedam dana živeti bolje.

Ali je 28 puta za sedam meseci empirijski utvrdio da ne živi bolje, pa je kultni film “Smisao života Monti Pajtona” postao dosadan imajući u vidu kultni serijal “Smisao života Velje Ilića”.

– Veljo, živećeš bolje već za sedam dana, računajući od danas – govorio mu je premijer sedam meseci.

Za sedam dana Velja bi ponavljao isti ritual: odlazio bi u Vladu, motao se po parkingu, šetao oko Nemanjine, džogirao po Jajincima, samo sa jednim ciljem – da presretne premijera.

– Vi ste mi rekli pre sedam dana da ću već za sedam dana živeti bolje – uvek bio ponavljao Velja kad bi ga presreo.

– Jeste, ali sam ti ja pre sedam dana doslovno rekao, dobro pamtim: “Veljo, živećeš bolje već za sedam dana, računajući od danas” – odgovarao bi premijer.

– Pa da, ja sam se nešto preračunao, izvinjavam se! Vi ste pre sedam dana zapravo računali od danas, a ne od pre sedam dana! – izračunao bi Velja.

– Jeste, od danas! I evo, opet ponavljam: Veljo, živećeš bolje već za sedam dana, računajući od danas! – rekao mu je 28. put premijer pre sedam dana.

I Velja je prekjuče konačno shvatio: “Imam neverovatan osećaj da me premijer zapravo zajebava!”

Velja Ilić, naime, ne ume da glumi. Ume samo da se suzdržava brojeći u sebi do sedam. U retkim i nepravilnim periodima. Još u obdaništu su ga izbacili iz dramske sekcije kao ekstremno netalentovanog. A nije isključeno ni da je on izbacio njih. Pa su mu, posle, za nepredviđene situacije, kada treba pokazati nedostajući glumački talenat, udelili portparola, Filipovski Dubravku, koja je prevodila misli Velje Ilića na diplomatski jezik.

Te je Filipovski Dubravka postala prva žena koja je svaku sočnu psovku umela da prevede u mlohavu floskulu. Umela je, recimo, Veljinu rečenicu: “Imam neverovatan osećaj da me premijer zapravo zajebava u većim količinama!”, prevede kao: “Gospodin Ilić ima neverovatan osećaj da premijer zapravo širi duh zajedništva u velikoj koaliciji”.

Pre tačno tri godine Velju Ilića su, izgleda, takođe presretali svetski i evropski državnici kad god bi ga ugledali u nekom hodniku, a i šire.

Šta su ga pitali?

“Koga god u svetu sretnete, kaže – izaberite Vučića, moraju da se završe reforme. Ako su to shvatili Amerikanci, Rusi, EU, Turci, Kinezi – pa šta mi sada čekamo?” – prepričavao je Velja Ilić pred izbore 2014. za Radio Beograd svoja iskustva iz belog sveta.

Amerikanci, Rusi, Evropljani, Turci i Kinezi vrebali su te godine Velju Ilića na svakom ćošku, ponekad i na krivini.

– Mister Ilić, izaberite Vučića, moraju da se završe reforme! – rekao mu je neki brkati Turčin koji ga je presreo u klozetu u Minhenu i sve vreme mu nad pisoarom pričao o važnosti Vučića za završetak reformi.

U Briselu je cela evropska administracija izašala na prozore kada su Velju Iliću ugledali na parkingu kako popravlja karbutaor i vikali mu: “Izaberite Vučića, moraju da se završe reforme!”

– Izvin’te, da niste vi možda onaj Velja Ilić? – presreo ga je i Obama dok je Velja šetao Petom Avenijom ništa ne sluteći. “Mogu li da vam kažem nešto prijateljski – izaberite Vučića, moraju da se završe reforme!”

– Baci kosku! – rekao je Velja Ilić Obami.

Međutim, pre poslednjih parlamentarnih izbora Velja je bio ubeđen da Vučića svuda presreću svetski i evropski zvaničnici i govore mu: “Izaberite Velju Ilića za direktora JP Koridori Srbije, moraju da se završe autoputevi!”

Treba očekivati da se ovih dana pojavi i serija fotografija pod naslovom: “Velja Ilić srpskog premijera sedam meseci presretao čak i po hodnicima, parkinzima, toaletima, u teretani, na skijanju, kod oftamologa, kod pedikira, u solarijumu, na naplatnim rampama, ali ga ovaj nije postavio za direktora Koridora“.

Tako da će Velja Ilić početi da prepričava nove dogodovoštine iz belog sveta:

“Koga god u svetu sretnete, kaže – smenite Vučića, moraju da se završe reforme. Ako su to shvatili Amerikanci, Rusi, EU, Turci, Kinezi – pa šta mi sada čekamo?”

Politika Velje Ilića zapravo je vekovna težnja Velje Ilića da jednog dana svaki Velja Ilić živi bolje.

KOMENTARA 161