субота, 27 априла, 2024
Sportvesti online

Velike promene u ponašanju Đokovića

Svađanje sa publikom, dirigovanje na zvižduke, patriotske pesme i parole „Kosovo je srce Srbije“: Novak Đoković ima novi repertoar, šta je razlog ovoj promeni?

Svađanje sa publikom, dirigovanje na zvižduke, patriotske pesme i parole "Kosovo je srce Srbije": Novak Đoković ima novi repertoar, šta je razlog ovoj promeni? 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

U poslednjih nekoliko meseci, tačnije od ovogodišnjeg Rolan Garosa, Novak Đoković je potpuno promenio svoje ponašanje tokom mečeva, a neretko i u izjavama medijima.

Od „starog“ Novaka, koji je godinama pokušavao da se dopadne publici na turnirima u Evropi i Americi, ostali su samo dugmići, nakon što ga je ovaj „novi“ Đoković spalio u krematorijumu, kao što je Maksimilijan Topalović to učinio sa Đenkom u „Maratoncima“.

Lomljenje reketa, svađe sa publikom, dirigovanje dok mu zvižde sa tribina, ali i parole poput „Kosovo je srce Srbije“ i pevanje patriotskih pesama, je u poslednjih sedam meseci redovan repertoar najaboljeg tenisera sveta.

Svađanje sa publikom, dirigovanje na zvižduke, patriotske pesme i parole "Kosovo je srce Srbije": Novak Đoković ima novi repertoar, šta je razlog ovoj promeni? 2
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Armenulić: Posledica pritiska

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić tvrdi da je ponašanje najboljeg srpskog tenisera posledica višegodišnjeg pritiska kojem je izložen.

– Nema tu ništa nenormalno. On je konstantno izložen kritikama, stalno je pod pritiskom zbog stvari koje mu se pripisuju a nisu tačne. Ima tu i ljubomore, jer je najbolji na svetu a dolazi iz jedne male zemlje. Pokuđavaju čak i da omalovažave njegove rezultate. Međutim, on je navikao na to i lako prebrodi – smatra poznati trener i dodaje:

 

– To je sasvim ljudski, ponekad ne može da izdrži ponašanje publike i to je njegov način da im odgovori. Najvažnije je da to ne utiče na njegovu igru.

Armenulić tvrdi i da se pokazalo da je Dejvis kup postalo komercijalno takmičenje, a da je sportski motiv u drugom planu.

– To je takmičenje koje vode fudbaleri i očigledno je da postoje veliki problemi u organizaciji. Ono što je mnogo važnije je da je to zapravo kompanija koja brine o tome da joj se vrati uloženi novac i zato su reprezentacije Španije i Velike Britanije ss te strane mnogo atraktivnije nego Srbija. Tu nema sportskog motiva, jer da ga ima pozivnicu bi dobila Srbija, koja ima najboljeg igrača sveta i koja je ove godine igrala u polufinalu – smatra Armenulić.

 

 

Milivojević: Ovaj Đoković više ne taktizira

Stručnjak za PR Cvijetin Milivojević kaže da mu se kao navijaču, dopada ponašanje „novog“ Đokovića.

– On sad nije robot koji ima za cilj da se dodvori publici i donosiocima odluka. U ovoj fazi njegove karijere, kada se bori sam sa sobom jer je poobarao sve rekorde, nema tu vrstu takmičarskog naboja. Takođe, njegovi konkurenti su drugi igrači, nekada se ravnao prema Rodžeru Federeru, čoveku koji je bio zapadni obrazac uzornog sportiste i Nadalu, igraču koji je bio borac spreman na borbu do krajnjih granica. Ovo je Đoković koji više ne taktizira i koji nema „kočnica“ – smatra Milivojević.

On dodaje da najbolji teniser na svetu konačno želi da bude prirodan, onakav kakav zaista jeste.

– U prvoj fazi svoje karijere pokušao je da se svidi publici i da bude sličan Federeru, ali on nije klasičan marketinški kalup. Pokušavao je, nije uspelo i sad je prirodan, u takvoj poziciji da želi da bude to što jeste. Da sam mu neki savetnik ne bih mu preporučio, ali mu ne bih savetovao ni da odustane od toga, ako je to on, zašto da ne. U dobrom delu javnosti, među onima koji nisu ostrašćeni, verujem da je to simpatično jer ne da na sebe – objašnjava Milivojević i dodaje da je „slučaj“ sa pesmom „Veseli se, srpski rode“ pokušaj da se Đoković prikaže kao šovinista:

 

– Britanska javnost ima frustraciju i naviku da traži dlaku u jajetu kad je Đoković u pitanju zato što je odbio da uzme njihovo državljanstvo za veliki novac. Meni je smešan stereotip o Đokoviću kao srpskom šovinisti, njemu je majka Hrvatica i treba da budete retard pa da mu pripišete šovinizam. I to što stalno govori o Kosovu – pa njegova porodica je poreklom odatle, ne vidim problem u tome što podseća na mesto gde su rođeni njegovi najbliži. Uostalom, pogledajte njegov stručni štab. On se sam formirao kao ličnost učeći tenis u inostranstvu, jedan deo detinjstva proveo je u porodici Nikole Pilića.

Odluka da se Srbiji ne dodeli specijalna pozivnica za Dejvis kup naredne godine iznenadila je i medije u Evropi.

– To je dokaz o ličnoj osveti Đokoviću, ne Teniskom savezu Srbije ili našoj reprezentaciji. To je poruka „nismo uspeli da te sapletemo ovde, ali ćemo ti učiniti ovo“. Povod jeste pesma, ali je to direktna posledica osvete Teniskog saveza Velike Britanije. Da se navodno na zahtev nekakvog Teniskog saveza Kosova skida ta pesma prilikom ulaska reprezentacije na teren je, po meni, samo paravan iza kojeg stoji lična osveta – tvrdi Milivojević.

 

Milivojević ne veruje u tezu da najbolji srpski teniser isticanjem sopstvenog patriotizma sprema teren za eventualnu političku karijeru, po završetku igračke.

– On je čovek koji ima potrebu da vodi, ali mu ja to ne bih preporučio. On je voljen kod većine ljudi u Srbiji, jako malo njih ga ne voli, i izaći iz jedne takve komforne pozicije i pridržiti se nekoj političkoj opciji, može samo čovek koji ima manjak intelekta. Kad bi se pridružio nekom političkom jatu ja bih priznao da sam se prevario i da ima manjak intelekta. Da li će praviti neku svoju opciju je već druga stvar. Ne verujem, jer to nije uradio kad je imao priliku da od toga ima mnogo više koristi – kaže Milivojević.

Bivši francuski biciklista optužio Novaka Đokovića: Odbio je doping test, mora da bude suspendovan

Bivši francuski biciklista optužio Novaka Đokovića: Odbio je doping test, mora da bude suspendovan 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Bivši francuski biciklista Mark Madio smatra da bi Novak Đoković treba da bude suspendovan jer je odbio testiranje na doping pre meča Dejvis kupa.

Srpski teniser je pre susreta sa Kameronom Norijem izabran da bude testiran i zbog toga je reagovao oštro, smatrajući da to može da bude obavljeno nakon meča sa Britancem.

– Uvek sam podržavao da se testiram ja ili bilo ko, ali ne pred meč. Šta će to promeniti? Biću tu, kad se završi meč testirajte me. Meni predstoji vađenje krvi. Nadam se da će promeniti odluku – rekao je Đoković.

 

Ipak, Madio kaže da niko nema pravo da odbije testiranje, te ističe da postoje dve vrste testiranja, pre i posle meča.

– Imamo pravilo kontrole pre i posle takmičenja. Odbio je test pre takmičenja. Ako antidoping telo radi svoj posao, Đoković mora da bude suspendovan. Odbio je test pre takmičenja, uradio je jedan posle. U biciklizmu, podvrgavate se testu, ako odbijete, test je pozitivan. Ako ste pozitivni na testu, kažnjeni ste. Nemate pravo da odbijete testiranje, to je pravilo – izjavio je Francuz.

Madio, koji je 2008. dobio najveće priznanje francuske države, Orden legije časti, smatra da postoji način da tokom meča tragovi dopinga nestanu iz organizma.

– U asortimanu doping proizvoda, postoje proizvodi koji se mogu otkriti tokom izuzetno ograničenog vremena. Ako ne obavite proveru pre početka takmičenja, vreme dok se takmičite vam omogućava da eliminišete tragove doping proizvoda. Zbog toga je uvedeno testiranje pre takmičenja. Nerealno je da je samo upozoren. To onda više nije nasumična provera – izjavio je Madio.

Oglas se završava za 17s

Vidno iznervirani Novak o doping kontroli

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

 

Vučić odbio da kaže na CNN da li podržava Novaka Đokovića kad napiše „Kosovo je srce Srbije“

Vučić odbio da kaže na CNN da li podržava Novaka Đokovića kad napiše „Kosovo je srce Srbije“

Izvor: N1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.