субота, 27 априла, 2024
vesti online

VELIKA VRATA: Ova država je pokupovala sve živo u Evropi i u to uložila 318 milijardi dolara za samo 10 godina

Već godinama kineski politički i korporativni lideri putuju svetom sa, naizgled, nepresušnim izvorom novca.

Od Azije do Afrike i širom Severne i Južne Amerike, Kina je širila svoju moć, ali se manje zna da njenih tragova ima sve više i u Evropi. Poslednjih godina, Kina je u Evropi pokupovala brojne luke, stadione, elektrane i još mnogo toga, i ne namerava da stane.

U protekloj deceniji kineske državne i privatne kompanije su više od 318 milijardi dolara utrošile u kupovinu ili investicije u Evropi, što je za oko 45 odsto više nego što je uložila u SAD u istom periodu, pokazuju podaci koje je prikupio Blumberg.

 

Sve to uključilo je alarm u vrhu Evropske unije. Lideri među kojima su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron traže zajedničku strategiju za suprotstavljanje nezaustavljivom napretku Kine u Evropi. Oni traže oštrije proveravanje spoljnih investicija kako bi zaštitili strateški važne kompanije. Međutim, neke države, poput Grčke, gde Kina ima veliko prisustvo, nisu spremne na takav potez.

 

Ipak, usled trgovinskog konflikta SAD i Kine i sve veće pobune Australije protiv kineskog mešanja u njenu politiku, može se očekivati da će se kineske investicije još više pojačati na Starom kontinentu.(KURIR)