петак, 3 маја, 2024
vesti online

VELIKA PLJAČKA Iz banaka oteli MILIJARDU evra

Tajkuni i politička mafija iz državnih banaka zajedno su isisali više od milijardu evra, pokazuju bankarski bilansi i istrage.

Za milijardu evra, koliko se procenjuje da je račun propasti državnih banaka, moglo se napraviti 500 kilometara autoputa ili četiri Mosta na Adi u Beogradu, izgraditi 60 škola ili 400 obdaništa.

Prva je bankrotirala Agrobanka 2012, zatim Razvojna banka Vojvodine, pa Privredna banka Beograd i Univerzal banka, a zbog sprege tajkuna i politike oštećeno je i „Dunav osiguranje“.

Na samrti je bila i Srpska banka, ali ju je Vlada spasla pod oznakom službena tajna, a 80 miliona evra platili su poreski obveznici.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

– Gašenjima ovih nekada bankarskih uzdanica kumovali su politički motivisani krediti. O tome svedoči i privođenje Gorana Perčevića, vlasnika “Interkomerca” i bivšeg funkcionera SPS, i Miroslava Bogićevića, vlasnika “Farmakoma”, koji je godinama bio vrlo blizak vrhu DS – kaže za “Blic” “stari bankar “iz jedne državne banke koja je propala među prvima.

Mnogi političari sedeli su u izvršnim i upravnim odborima banaka, a dešavalo se i da čelnici državnih osiguranja sede u upravama tajkunskih firmi. Istrage pokazuju da su njihova poznanstva i politička povezanost dovodili do toga da su bankari tajkunima odobravali kredite bez obzira na to za šta im novac treba i kakve su garancije nudili. (Blic)