среда, 1 маја, 2024
vesti online

Varali državu na kreditima za podršku privredi zbog kovida

Varali državu na kreditima za podršku privredi zbog kovida, kupovali nekretnine i lambordžini

VESTI

author image

Forbes24. feb 2024. 17:07

featured imageShutterstock/Maridav

Čovek iz okruga Midlseks u Nju Džerziju osuđen je na 33 meseca zatvora zbog učešća u prevari kojom je pribavio 2,1 milion dolara u vidu federalnih kredita odobrenih u okviru programa za podršku isplati plata zaposlenima (PPP) i kredita za otklanjanje ekonomske štete (EIDL).

PPP krediti

PPP je bio program subvencionisanih kredita, koji je osiguravala Uprava za male biznise, a bio je namenjen preduzećima kako bi zadržali zaposlene tokom pandemije.

Postojala su dva dostupna modela, u zavisnosti od vremena i kriterijuma. Dug za ovaj kredit je mogao da bude potpuno otpisan ako je preduzeće tokom dogovorenog perioda nakon isplate kredita održavalo nivo zaposlenih i plata, kao i ako su sredstva kredita trošena na troškove zarada i druge opravdane troškove. Najmanje 60% sredstava moralo je da bude potrošeno na plate.

EIDL krediti i avansi

Program EIDL je kreiran da podrži mala preduzeća dok su se oporavljala od pandemije.

Sredstva od EIDL kredita trebalo je da budu korišćena za obrtni kapital i druge standardne operativne troškove. Krediti nisu mogli da budu otpisani i morali su da budu vraćeni.

Avansna sredstva su dodeljivana postojećim aplikantima za Kovid-19 EIDL program koji su ispunjavali određene kriterijume. Ta sredstva su bila poput grantova, ali bez tipičnih zahteva vlade SAD-a za grantove. Najvažnije, avansna sredstva EIDL-a nije bilo potrebno vratiti.

Kao i kod programa ERC, privlačnost besplatnog novca se pokazala neodoljivom mnogima – uključujući one koji su namerno iskoristili programe iako nisu ispunjavali uslove.

Činjenice

Arlen G. Enkarnasion iz Pert Amboja, Nju Džerzi, prethodno je priznao krivicu u federalnom sudu po dve tačke optužnice koja ga je teretila za zaveru radi izvršenja elektronske prevare i pranja novca.

Kao deo prevare, Arlen je podneo 11 lažnih prijava za PPP kredite i tri lažne prijave za EIDL kredite u ime navodnih preduzeća. Njegovi saučesnici, Žaklin Penja i Kent Enkarnasion, odvojeno su priznali krivicu 8. avgusta 2023. godine, po tačkama optužnice koja ih je teretila za zaveru radi izvršenja prevara i pranje novca. Oboje su osuđeni na uslovnu kaznu.

Prema sudskim dokumentima, Kent Enkarnasion je pomogao u podnošenju jedne lažne prijave za PPP kredit, a Penja je pomogla u podnošenju tri lažne prijave za PPP kredite. Svaka prijava je sadržala lažne podatke, uključujući lažnu dokumentaciju o federalnom porezu i izmišljene informacije o broju zaposlenih i isplaćenim platama.

Na osnovu ovih navodnih lažnih prijava, zajmodavci, članovi Federalne hipotekarne banke i Uprave za mala preduzeća su navodnim preduzećima dali oko 2,1 milion dolara u sredstvima za kovid-19.

Od ukupnog iznosa, Arlen je dobio oko 1,69 miliona dolara, Kent Enkarnasion oko 156.000 dolara, a Žaklin Penja oko 335.000 dolara. Optuženi su potom preneli značajan deo sredstava za kupovinu nekretnina na Žaklinino ime, dok je Arlen novac koristio za kupovinu luksuznog Lambordžini SUV-a (cene za Lamborghini Urus počinju od 241.843 dolara).

Odgovor vlade

Shutterstock/Stramp

„Ovaj optuženi je proneverio sredstva namenjena Amerikancima koji su se borili i kojima je bila potrebna finansijska pomoć tokom pandemije kovid-19“, rekao je tužilac SAD Selinger. „Današnja presuda pokazuje da će oni koji su iskoristili pandemiju da se nezakonito obogate odgovarati. Moja kancelarija će nastaviti da privodi pravdi pojedince koji su se bavili prevarom povezanom sa kovidom“.

„Poreska policija i naši partneri u sprovođenju zakona posvećeni su istraživanju i gonjenju onih koji se bave prevarama povezanim sa kovidom“, rekao je Tami Tomlins, specijalni agent u Kancelariji u Njuarku. „Danas će g. Enkarnasion odgovarati zbog prevarantskog pribavljanja 2,1 miliona dolara federalnih kredita programa za podršku platama (PPP) i kredita za ekonomsku štetu (EIDL). Njegova svesna odluka da učestvuje u ovoj nelegalnoj šemi koštala ga je slobode“.

„Bezočne šeme su nemilice varale programe za pomoć u pandemiji i prouzrokovale su neopravdanu finansijsku štetu kako vrednim Amerikancima tako i preduzećima“, rekao je Kristofer Nilsen, inspektor u Upravi inspekcija SAD-a, Odeljenje u Filadelfiji. „Današnja presuda ilustruje da će inspektori nastaviti s naporima da identifikuju i drže odgovornima one pojedince koji kradu sredstva za pandemiju radi ispunjenja svoje pohlepe“.

Pored 33 meseca zatvora, sudija Kastner je osudio Enkarnasiona na tri godine i naložio mu da nadoknadi štetu u iznosu od 2,18 miliona dolara.

Keli Filips Erb, novinarka Forbes

Postani deo Forbes zajednice

Pratite najvažnije poslovne teme, savete stručnjaka i ekskluzivne intervjue direktno u svom inboxu

Prijavi se