понедељак, 20 маја, 2024
vesti online

UTAJA POREZA Velika pljačka države na auto-delovima!

Pazar koji se donese u firmu knjiži se sa 45 umesto sa 25 odsto rabata, tako da se državi dokumentuje samo oko pet odsto prihoda na koji se plaća PDV

Uvoznici delova bi da rade samo preko servisa!

Uvoznici delova bi da rade samo preko servisa!, Foto: Đorđe Kojadinović

Pojedini uvoznici i distributeri auto-delova u Srbiji smislili su novi način da utaje porez i tako pljačkaju državu, tvrdi čitalac „Alo!”, koji je doskora radio u jednoj velikoj distributerskoj kući.

On je za naš list otkrio mehanizam po kojem uvoznici ne izdaju fakture, već papire bez pečata, a samim tim ostavljaju sebi prostor da prijave manji prihod nego što je ostvaren i tako varaju državu.

– Uvoznici auto-delova su doskora radili po sistemu „uvoz, veleprodaja, distribucija, maloprodaja“. U tom poslovanju
sve je čisto i transparentno prema državi. Fakturiše se roba, plaća PDV, račun regularan – kaže naš sagovornik.

Matić: Kradu svi, ne samo oni!

Ekonomista Vladimir Matić navodi da praksa utaje poreza nije svojstvena samo uvoznicima i distributerima auto-delova već je ima i u drugim delatnostima, i to na sličan način.

„Svakako je reč o nelegalnom načinu poslovanja kojim se uskraćaje državi adekvatan porez. U navedenom primeru radi se o velikom prekršaju, jer kada se novac vrati u bazu, zapravo firmu, prijavljuje se manji prihod nego što je ostvaren tako što se obračuna još veći rabat, a smanjuje marža. Tako dolazimo do toga da je državi umanjen prihod od poreza. Međutim, kod uvoznika autodelova postavlja se pitanje da li utaju ćine samo na razlici u ceni, jer neki od njih i uvoze delove na crno“, ističe on.

 

On dodaje da je novi način poslovanja uveo jedan uvoznik, pa su njegovu praksu ubrzo prihvatili mnogi.

– Uvoznici vrše dostavu robe direktno automehaničarima po sistemu „roba za keš“. Naime, najpre mehaničar pozove komercijalnu službu, i na primer, traži za „golf 4“ ulje, fi ltere i kaiševe. Komercijalista mu kaže da to košta 33.000 dinara, kupac potvrđuje i uvoznik šalje mehaničaru reversnu otpremnicu sa delovima, a zatim mehaničar plaća cenu umanjenu za 25 odsto i za to dobija običnu priznanicu bez pečata. Kurir tako obiđe od 20 do 60 adresa dnevno. Prethodni primer sam naveo za manju kupovinu, inače je mnogo toga znatno skuplje: set kvačila sa zamajcem košta 40.000-60.000 dinara za vozilo do 2.000 kubika, akumulator 8.000-9.000 dinara, generalka košta 100.000… Kurir za dan naplati nekoliko hiljada evra! Zatim donese keš u firmu i tu komercijalna služba knjiži novac. Pošto svi imaju svoje softvere za onlajn prodaju i knjigovodstvo, sav pazar koji se donese se, umesto sa 25 odsto rabata, knjiži sa 45 odsto, tako da se državi dokumentuje pet do 10 odsto prihoda na koji se plaća PDV – tvrdi naš sagovornik.

On ističe da su vremenom pojedine prodavnice auto-delova propale jer „uvoznicima nije cilj da prodaju robu na fakturu jer se vidi stvarna cena, zapravo PDV, već je šalju servisima, koji u Srbiji uglavnom rade na crno, a i oni koji su prijavljeni imaju samo usluge, a ne i trgovinu delovima“.

On apeluje na nadležne da reaguju kako bi se trgovina vratila u legalne tokove i sprečila dalja pljačka države.

Komentar nadležnih juče nismo uspeli da dobijemo zbog državnog praznika.(ALO)