петак, 17 маја, 2024
vesti online

UPORAN Kim lansirao novu raketu

Pjongjang izvršio je novu raketnu probu

Kim Džong Un

Kim Džong Un, Foto: Profimedia

Severna Koreja izvršila je jutros probno ispaljenje balističkog projektila neposredno nakon što je američki državni sekretar Reks Tilerson upozorio da bi eventualni neuspeh Pjongjanga da smanji obim svog raketnog i nuklearnog programa mogao dovesti do „katastrofalnih posledica“.

Američki i južnokorejski zvaničnici navode da sve ukazuje da je proba, koja je izvršena severno od Pjongjanga, bila neuspešna.

Ukoliko i ova proba bude neuspešna to bi od marta bilo četvrto propalo ispaljenje projektila koje je izvršila Severna Koreja.

Severna Koreja ispalila je projektil u vreme kada je udarna grupa američke mornarice predvođena nosačem aviona „Karl Vilson“ stigla u vode nedaleko od Korejskog poluostrva. Početkom sedmice podmornica naoružana vođenim projektilima pristala je u luci u Južnoj Koreji.

Tilerson je na sastanku Saveta bezbednosti UN, čija je glavna tema bila Severna Koreja, ponovio stav administracije predsednika Donalda Trampa da su sve opcije na stolu ukoliko Pjongjang nastavi sa razvojem raketnog i nuklearnog naoružanja.

„Pretnja nuklearnog napada na Seul ili Tokio je stvarna i samo je pitanje vremena kada će Severna Koreja postići kapacitet da gađa kopneni deo SAD“, naglasio je Tilerson. (Alo)