четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Ukrajinci ponovo tuku donjecki aerodrom kod Gorlovke pokušali prodor u dubinu DNR

Ukrajinska armija počela je da granatira ruševine novog terminala donjeckog aerodroma.

Foto: kp.ua

Ovo je noćas potvrdio Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju u koje su predstavnici Ukrajine, Donbasa i Rusije.

U saopštenju centra se precizira da je pet projektila palo i na železničku stanicu Donjecka i obližnje prigradsko naselje Oktrjabrski. Takođe: da se ukrajinske baterije nalaze oko gradića Opitnoje.

Vojni vrh DNR saopštio je da su snage kijevskog režima kasno popodne pokušale i novi napad severozapadno od Gorlovke.

Drugi čovek u Ministarstvu odbrane DNR, Eduard Basurin, izjavio je: „Ukrajinci su ponovo su – koristeći borbene mašine pešadije – krenuli da prodru u dubinu teritorije Donjecke Republike. Posle duže artiljerijske pripreme, prvo su pokušali da preuzmu kontrolu nad uzvišenjem severozapadno od Gorlovke. Došlo je do žestoke borbe koja je potrajala sati i po, ali nisu prošli. Izgubili su dva oklopna vozila i imali 13 mrtvih i ranjenih”.

Iako je Luganska Republika mnogo ređe na meti ukrajinskih napada, njen predsednik – Igor Plotnjicki – upozorio je Kijev: ako Minsk-2 propadne novih mirovnih pregovora neće biti.

„Ubeđen sam da u tom slučaju nikakvog Minska-3 neće biti. A ako Minsk-2 krahira – tada će „kotlovi” pojaviti kod Harkova i Kijeva, kod Lavova i drugih ukrajinskih gradova. Minska-3, u svakom slučaju, neće biti”.

Plotnjicki je naglasio da LNR i DNR ne ratuju protiv Ukrajine i Ukrajinaca već protiv „šačice oligarha koji su zaseli u Kijevu”:

„Zašto Porošenko stalno raspaljuje rat? Pa zato što se – kad bi rat bio prekinut – ni nedelju ne bi održao u svojoj fotelji jer bi unutrašnji problemi razneli Ukrajinu. Rat celoj ukrajini skreće pažnju sa pravih problema”. (Pravda)