петак, 26 априла, 2024
IstaknutoTehnologijaVestivesti online

Ukrajinci na dva mjesta probili rusku obranu?

ZAHUKTALO SE!

Ukrajinci na dva mjesta probili rusku obranu, oslobođeno važno selo: ‘Melitopolj je sve bliže‘

Analitičari ISW-a napominju kako Rusi u ovom trenutku imaju probleme s nedostatkom vojne tehnike
<p>Ukrajinski vojnik</p>

Ukrajinski vojnik

 Profimedia/

Ukrajinska kontraofenziva na južnom bojištu počela je prije više od dva mjeseca, ali čini se da je tek sada, sredinom kolovoza, ušla u ključnu fazu i može se očekivati da do jeseni dođe do značajnijih pomaka.

Cilj je izlazak na obalu Azovskog mora, odnosno oslobađanje luke Berdjansk, čime bi se presjekla kopnena komunikacija okupiranog Krima s Rusijom. Ako su ranije ukrajinske trupe, piše ruski neovisni portal Meduza, pritiskale relativno male snage u različitim smjerovima od obala Dnjepra južno od Zaporižja do Bahmuta, sada je zapovjedništvo, očito, identificiralo dva glavna područja.

Glavni udar je u regiji Zaporižje, južno od grada Orehova u smjeru strateški važnog Tokmaka, a ako uspiju probiti te linije, imat će otvoren put prema Melitopolju. Ovu operaciju podupire ofenziva ukrajinskih specijalca – južno od sela Velika Novoselka na granici regija Zaporižje i Doneck.

Kijevski mediji, pozivajući se na zamjenicu ministra obrane Anu Maljar, javljaju da je njihova vojska oslobodila selo Robotino u Zaporiškoj oblasti i da su na nekoliko mjesta probili rusku obranu kod Male Tokmačke. To su strateški važna mjesta za napredovanje prema gradu Melitopolju, čije je oslobađanje ključno za ishod cijele kontraofenzive i „izoliranja“ Krima, ali i dobrog dijela ruskih snaga na području od Hersona do Crnog mora.

Skupine diverzanata

Robotino je na svega desetak kilometra od drugog važnog mjesta – Orehova. Ovo je prvi put, kažu analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW), da su Ukrajinci uspjeli probiti „višeslojne“ ruske obrambene prepreke i rovove, ali i zaobići mnogobrojna „razbacana“ minska polja na tom području. Ukrajinci su tu upotrijebili dodatne i velike rezerve Oružanih snaga, što je dovelo do predvidljive krize u ruskoj obrani na tom pravcu. Ukrajinci su na tom području angažirali preko 35 tisuća vojnika. Međutim, napominju analitičari Meduze, „za Ruse situacija još nije kritična; štoviše, mogu to čak i iskoristiti ako ubace ostatke pričuve u bitku kako bi istrošili drugi (i posljednji) ešalon ukrajinske kontraofenzive“.

No, sada, nakon pada Robotina, očekuje se da će Rusi prebaciti glavne snage na drugu liniju obrane, kod sela Novoprokopovka i Sladkaja Balka, kako bi zaustavili ukrajinsko napredovanje. Analitičari ISW-a napominju kako Rusi u ovom trenutku imaju probleme s nedostatkom vojne tehnike. – Rusima nedostaju ‘laka transportna sredstva‘, artiljerija ali i riječni brodovi – kažu u ISW-u, smatrajući da to smanjuje efikasnost njihove obrane, ali i djeluje na moral ruskih vojnika, koji ionako nije na visini. Istodobno, ukrajinski diverzanti s dronovima uspješno su izveli nekoliko napada na ruske vojne aerodrome u dubini ruskog teritiorija.

Kako piše ukrajinski portal New Voice, pozivajući se na izbore u ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, napade bespilotnim letjelicama na ruske vojne aerodrome izvode skupine diverzanata čije aktivnosti koordiniraju ukrajinske specijalne službe. Prema njihovu sugovorniku, u proteklih nekoliko dana te su skupine „neutralizirale pet ruskih zrakoplova, uključujući strateške bombardere koji su lansirali raketne napade na ukrajinske gradove“.

Nedavno su na aerodromu Soljci kod Novgoroda uspješno uništena dva ruska strateške bombardera Tu-22M3, a na aerodromu Šajkovka kod grada Kaluge na nekih 200 km od Moskve još su dva izbačena iz stroja. Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom pregledu o ratu u Ukrajini piše kako se najvjerojatnije napadi dronovima na ruske vojne aerodrome izvode s teritorija Ruske Federacije, jer teško da je mogla stići izvan Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?