Kosmetski Albanci su sa nekoliko rafala uznemirili stočare na katunima crnogorske strane planine Mokra u sredu predveče na području Kaludarskih kapa, u opštini Berane, koje se na tom delu graniči sa Kosovom i Metohijom. Prema pouzdaniom izvorima „Novosti“, Albanci sa Kosova su zapucali, a po nekim informacijama, stočari nisu sasvim ostali mirni na provokacije iz susedstva.

Stanje se ipak ubrzo normalizovalo, pa je opet zavladala tišina na ovom području gde je pre nekoliko godina bilo žestokih vatrenih okršaja, čak i pripadnika crnogorske policije sa Albancima iz Metohije. Pripadnici crnogorskih bezebednosnih službi su u stanju povećane gotovosti, a nezvanično se saznaje da su na crnogroskoj strani raspoređeni i pripadnci Vojske Crne Gore. Pre nekoliko dana Specijalne antoterortističke jedinci MUP Crne Gore postavile si mitraljeska gnezda, tako da će u slučaju nezvanih gostiju uslediti žešći vatreni odgovor…

Ovi događaji usledili su posle najave „Albanske nacionalne armije“ (ANA) da će njeni borci i veterani biti raspoređeni u blizini granice u slučaju da počne primena sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i da će se tome suprotstaviti oružjem?

– Imao sam više dojava o pucnjavi u rejonu Kaludarskih kapa, ali se posle provera, na svu sreću pokazalo da nema reči o oružanim incidentima. Šta se dešavalo u sredu predveče zasad ne znam sigurno, ali, od državnih organa Crne Gore očekujem da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet države i spreče svaki eventualni pokušaj provokacija od kosmetskih Albanaca – kaže za „Novosti“ Goran Kiković, predsednik SO Berane.

Na području katuna Kaludarske kape prethodnih godina policija je takođe imala obračune sa Albancima iz Metohije, koji su dolazili u krađu šuma, ali i poharu katuna, na koje se jedno vreme nije „izdizalo“. Usledilo je potom „primirje“ koje su uveli crnogorski policajci i graničari, ali i Euleks sa druge strane granice, sve do priče o demarkaciji. Sada se na delu proverila i teorija o „naoružanom narodu“, ovog puta i na katunima. (Novosti)