петак, 26 априла, 2024
vesti online

U Gazi protest protiv Francuske: “Očekujte još islamskih heroja, obožavaoci krsta”

Hamasove snage dopustile su u ponedeljak u Gazi redak protest suparničkog salafističkog pokreta u znak podrške Islamskoj državi (IS) i smrtonosnim napadima trojice islamista u Francuskoj.

“Danas poručujemo Francuskoj i drugim zemljama sveta da nam islam nalaže poštovanje drugih vera, ali nam i zapoveda da kaznimo i ubijemo one koji vređaju i napadaju proroka Muhameda”, rekao je učesnik protesta Abu Abdulah al-Makdisi.

Demonstracije su se održale pet dana nakon što je francuski satirički list Šarli Ebdo, u svom prvom izdanju nakon smrtonosnog napada na svoju parisku kancelariju 7. januara u kojem je poginulo dvanaest ljudi, ponovno objavio karikaturu proroka Muhameda, izazvavši nasilne proteste u nekim muslimanskim zemljama.

Odore nalik onima Islamske države

Brojni aktivisti u Gazi, palestinskoj enklavi kojom upravlja teroristički pokret Hamas, nosili su odore slične onima IS-a i izjasnili se kao pristalice različitih salafističkih frakcija.

Salafisti iz Gaze podupiru globalni sveti rat koji vode IS i al Kaida. Hamas, čija osnivačka povelja poziva na uništenje Izraela, tvrdi da ne deluje u inostranstvu i nije bio naročito tolerantan prema salafističkom pokretu u Pojasu Gaze, često se oružano sukobljavajući s njegovim pripadnicima.

Desetine policajaca su bile razmeštene oko protestne povorke i na ulazu u francuski kulturni centar, gde su se demonstranti okupili nakon što su spalili francuske zastave.

Napadače na Šarli Ebdo nazvali herojima

Džihadistički salafisti nosili su fotografije dvojice islamista koji su napali Šarli Ebdo i trećeg militanta koji je dva dana kasnije ubio četvoro ljudi u jevrejskom supermarketu u Parizu. Svu trojicu napadača ubila je policija 9. januara.

“Očekujte još islamskih heroja, vi obožavaoci krsta”, izvikivali su demonstranti.

Pred kraj demonstracija izbili su sukobi demonstranata i policije koja ih je rasterala pucnjima u vazduh.

(Hina) (isra-news)