субота, 27 априла, 2024
vesti online

U AMBASADI SRBIJE U ATINI KRALI NA GORIVU Branko Lazarević i dva službenika oštetili budžet Grčke za dva miliona

Zaposleni u Ambasadi Srbije u Atini malverzacijama s gorivom oštetili su budžet Grčke za oko dva miliona dinara, a ugled Srbije doveli u pitanje.

U diplomatskom skandalu: Branko Lazarević

Foto: E. Čonkić / RAS Srbija U diplomatskom skandalu: Branko Lazarević

Otpravnik poslova Branko Lazarević, inače optužen za odavanje tajni Šarićevom klanu, i dvoje diplomata zaposlenih u ambasadi zaveli su u papirima da su potrošili 30 tona goriva za dve godine, što je i teoretski nemoguće.

Prema podacima koje je novi ambasador u Atini Dušan Spasojević dostavio Ministarstvu spoljnih poslova, kabinetu premijera i BIA, reč je o cifri koja je čak šest puta veća od realne.

U telegramu, pod oznakom „hitno“, Spasojević je naveo kako su diplomate lažnim računima napravile ozbiljan diplomatski skandal.

– Od marta 2014. godine do februara 2016. godine, za službeno vozilo ambasade „audi A6“, prema knjižici mesečnih zahteva, ambasada je od zemlje prijema tražila oslobađanje od taksa i akciza za kupovinu 10.757 litara goriva – stoji u dopisu ambasadora Spasojevića, koji je „Blicu“ dostavljen iz MSP-a.

Prema zvaničnoj evidenciji, sa tom količinom goriva pređeno je 22.169 kilometara.

U slučaju da je sve knjiženo gorivo sipano u automobil, to bi značilo da taj „audi A6“ troši fantastična 48,52 litra na 100 kilometara, što je nemoguće. (Blic)