уторак, 30 априла, 2024
vesti online

TUŽILAŠTVO BIH TRKELJIŠE Otkud Dodiku vila u Beogradu?

Tužilaštvo BiH donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Milorada Dodika zbog nezakonitosti u vezi sa kupovinom vile u Beogradu.

Milorad Dodik

Milorad Dodik, Foto: Profimedia

Kako je potvrđeno iz više izvora za TV N1, naredba o sprovođenju istrage je doneta nakon izjave u Tužilaštvu BiH Slobodana Pavlovića, vlasnika „Pavlović banke“ preko koje je Milorad Dodik 2007. godine prebacio 750.000 evra na račun Komercijane banke u Beogradu koja je bila vlasnik vile na Dedinju.

Ispostavilo se da je Dodik kredit za kupovinu vile u Beogradu podigao tek godinu dana kasnije.

Iz Tužilaštva BiH nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju sprovođenje istrage.

„Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit“, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Sredinom prošlog meseca Srpska demokratska stranka podnela je krivičnu prijavu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i organizovane grupe, zbog više krivičnih dela kojima je „Pavlović banka“ Dodiku platila kupovinu vile u Beogradu, objavljeno je na web stranici SDS-a.

Pomenuta grupa, kako se navodi u prijavi, sumnjiči se za zloupotrebe službenog položaja i ovlaščenja, davanje i primanje mita, udruživanje radi činjenja krivičnih dela i organizovanog kriminala.

Sumnja se, navodi se u prijavi, da su te osobe Miloradu Dodiku 2008, u vreme kada je bio premijer RS, omogućili da primi 1,4 miliona konvertibilnih maraka (750.000 evra) po osnovu navodnog kredita, kao i da su za račun Dodika taj kredit otplaćivali u zamenu za određene protivusluge.

SDS u krivičnoj prijavi navodi da je Dodik svojim novcem platio kuću u Beogradu, a da je samo fiktivno uzeo kredit od „Pavlović banke“, kako bi sprečio pitanja o poreklu novca.Ta stranka još je navela da se iz dokumenata može zaključiti da je banka dva puta dala jedan te isti kredit Dodiku, te da je za njega otplaćivala kredit, podseća N1. (Alo)