среда, 1 маја, 2024
vesti online

Турска: Ухапшено 235 људи због бомбашких напада

Isтанбул- 235 људи у 11 градова ухапшено је у Турској, на основу оптужби у вези са тероризмом и за ширење терористичке пропаганде на друштвеним мрежама, саопштило је Министарство унутрашњих послова Турске.

Међу ухапшенима су  градоначелници и покрајински функционери оптужени да су повезани са ПКК (Радничком партијом Курдистана) као и чланови опозиције Народне демократске странке (ХДП).

У два бомбашка напада изведена у суботу, погинуло је  осам цивила и 36 полицајаца стационираних у Бесикташу, рекао је Реџеп Акдаг, министар здравља а најмање 150 људи је рањено.

Полиција је започела хапшења након што је милитантна курдска група „Јастебови слободе Курдиста” (ТАК), која се отцепила од Радничке партије Курдистана (ПКК) преузела одговорност за експлозије у Истанбулу.

Тензије су порасле у претежно курдском југоистоку Турске у протеклих годину и по дана, и то након колапса мировног процеса. Било је више напада од стране ПКК и њених огранака, као и од стране терористичке групе ИД.

У недељу, турски председник,  обећао је да ће осветити убијене.

„Нико не би требало да има било какве сумње о нашој борби против тероризма. Ми смо власници ове земље и нећемо је  оставити оном олошу, ако им је циљ да нас уплаше са таквим нападима“ изјавио је Ердоган.

Након што је та група преузела одговорност за нападе, турски борбени авиони бомбардовали су упоришта ПКК у северном Ираку, саопштава државна новинска агенција „Анадолија”.