SUZAVAC i vodeni topovi opet su „radili“ u Turskoj, ovog puta samo nekoliko dana uoči nedeljnih prevremenih parlamentarnih izbora. Policija je rano ujutru upala u prostorije medijske kuće, povezane sa uticajnim muslimanskim imamom Fetulahom Gulenom, bivšim saveznikom, sada zakletim neprijateljem predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dok je Gulen bezbedan u dobrovoljnom egzilu (SAD), turska vlast se „regularnim policijskim sredstvima obračunava s neposlušnima“. Vodenim topovima, rasterala je nekoliko desetina zaposlenih koji su se okupili ispred prostorija Kanalturka i televizije Bugin u Istanbulu. Sve to, uživo je prenosila TV Bugin. Turska policija, preuzela je kontrolu nad televizijama Bugin TV i Kanalturk u Istanbulu, u vlasništvu medijske grupe Koza-Ipek Holding, koju je sud u ponedeljak stavio pod prinudnu upravu.

Najpre su policija i tužilaštvo naklonjeni Gulenu, otvorili istragu o korupciji u Erdoganovom bliskom okruženju 2013. godine. Turski predsednik sad uzvraća udarac: tužilaštvo traži kaznu zatvora od 34 godine za Gulena (74), pod optužbom da je vodio paralelne strukture unutar državnih institucija koje su nastojale da sruše Erdogana, koji je na čelu Turske još od 2003. godine, najpre kao premijer.

Sve ovo se dešava uoči izbora i zato ima i posebnu težinu. Partija pravde i razvoja (AKP), koju je osnovao Redžep Tajip Erdogan, u junu je, posle 13 godina izgubila apsolutnu većinu u parlamentu i sada na sve načine nastoji da povrati poljuljao poverenje, kako bi posle glasanja 1. novembra, ponovo mogla samostalno da formira vladu. To je preduslov da izmeni ustav i da se, na predlog Erdogana, umesto parlamentarnog, uvede predsednički sistem. (Novosti)