четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

TURSKA BESNA „Naš vazdušni prostor narušio JOŠ JEDAN ruski avion, Moskva će odgovarati“

Turska je hitno pozvala na razgovor ruskog ambasadora u toj zemlji, jer je prema njihovim tvrdnjama ruski lovac Su-34 narušio vazdušni prostor Turske.

SU 34

Foto: Tanjug/APSU 34

U saopštenju se navodi da je pilot aviona u više navrata upozoren na ruskom i engleskom pre nego što je juče što je uleteo u turski vazdušni prostor.

– Avion Su-34 koji pripada Vojno-kosmičkim snagama Ruske Federacije narušio je vazdušni prostor Turske juče u 11.46. Pre trenutka narušavanja posada aviona nekoliko puta je bila upozorena na ruskom i engleskom jeziku. Ovo je novi i ubedljivi znak da, bez obzira na precizna upozorenja naše zemlje i NATO-a, Rusija izvodi dejstva čiji je cilj eskalacija krize. Pozivamo Rusku Federaciju na odgovornost kako bi se sprečilo narušavanje vazdušnog prostora Turske, a samim tim i NATO-a. Još jednom naglašavamo da ovakvo neodgovorno ponašanje može da dovede do neželjenih ozbiljnih posledica – piše u saopštenju turskog ministarstva, prenosi „Sputnjik“.

Portparol Ambasade Rusije u Ankari Igor Mitjakov potvrdio je ranije da je ruski ambasador Andrej Karlov pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Turske.

– Potvrđujem da je ambasador Andrej Karlov bio na sastanku u Ministarstvu inostranih poslova Turske. Sadržaj razgovora s kolegama iz turskog spoljnopolitičkog resora nećemo komentarisati – rekao je predstavnik ruske Ambasade u Ankari.

Podsetimo, Turska je u novembru prošle godine oborila ruski borbeni avion Su-24 koji je navodno povredio njen vazdušni prostor kod granice sa Sirijom, što je izazvalo ozbiljnu napetost u odnosima dve zemlje. Rusija je negirala da je avion leteo nad teritorijom Turske. (Blic)