субота, 4 маја, 2024
vesti online

Trihinelom zaraženo 500 ljudi

Čajetina – Oko 500 ljudi u opštini Čajetina zarazilo se trihinelom, a samo u užičkoj Opštoj bolnici u poslednja dva-tri dana pregledano je više od 300 pacijenata, pri čemu je petoro sa težim simptomima zadržano na bolničkom lečenju, objavile su Večernje novosti.

Sumnja se da je meso poteklo od divljih veprova, odstreljenih lane u zlatiborskom selu Ljubiš, koje se na trpezi našlo uoči srpske Nove godine. To meso je stiglo čak do Sente, pa je u Novom Sadu hospitalizovano još troje pacijenata sa tegobama karakterističnim za trihinelu. Sumnja se da se sušeno meso našlo i u slobodnoj prodaji.

Predsednik Lovačkog udruženja u Čajetini Milovan Knežević, koji je takođe zadržan na infektivnom odeljenju užičke bolnice, kaže da su uzorci nošeni na analize u veterinarsku ambulantu i pokazale su da je meso ispravno.

Od njega su napravljene kobasice i pršuta. Meso je posle odstrela osušeno, podeljeno je učesnicima lova, i tako je dospelo do puno trpeza. Bilo je i lovaca iz Sente, pa je meso konzumirano i u tom mestu, rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, meso je krajem prošle nedelje ponovo odneto na analize u veterinarsku ambulantu u Mačkatu, gde je potvrđeno prisustvo trihinele.

– (Danas)