петак, 26 априла, 2024
vesti online

Трамп земљама Три мора: Купујте америчко оружје и гас

Председник САД Доналд Трамп позвао је данас у Варшави испред Споменика Варшавском устанку Русију да престане да дестабилизује Украјину и прекине да подржава непријатељске режиме као што је ирански или сиријски
четвртак, 06.07.2017. у 13:45

Трамп са хрватском председницом Грабар Китаровић (Фото Ројтерс)

Доналд Трамп говори на тргу у Варшави заштићен непробојним стаклом (Фото Ројтерс)

Било је и протвника Трампове посете Пољској (Фото Ројтерс)

Трамп са хрватском председницом Грабар Китаровић (Фото Ројтерс)

Доналд Трамп говори на тргу у Варшави заштићен непробојним стаклом (Фото Ројтерс)

ВАРШАВА – Председник САД Доналд Трамп поздравио је данас на самиту иницијативе Три мора у Варшави тај хрватско-пољски покушај регионалног привредног повезивања 12 земаља Средње Европе и позвао да купују амерички течни гас, а када набављају оружје, да размишљају искључиво о америчком.

„САД неће никада користити енергије да тера на било што и нећемо дозволити да то раде други. Ви не желите код себе монополе. САД су у отвореној, поштеној, конкурентној глобалној трговини енергентима. Америка ће бити партнер веран и достојан поверења у извозу и продаји наше енергије високог квалитета, а јефтине”, рекао је Трамп на сусрету с председницима три балтичке државе, Вишеградске четворке, Аустрије, Словеније, Хрватске, Румуније и Бугарске.

Трамп и Дуда жалили се један другом на медије и лажне вести
ВАРШАВА – Председници САД и Пољске, Доналд Трамп и Анджеј Дуда пожалили су се данас на конференцији за новинаре у Варшави  на медије који их не воле, Трамп на телевизију Си-Ен-Ен (ЦНН) као фабрику лажних вести а Дуда на медије који нису ни поменули да је био у посети Хрватској.„ЦНН је фабрика лажних вести. Да ли је и код вас тако председниче? Желимо да у нашој земљи имамо поштене слободне медије. Не желимо лажне вести. То је фатално за нашу земљу”, изавио је Трамп.Пољски председник изјавио је да су сада медији у Пољској безбедни и слободни, док су наводно били угрожени у време претходних либералних влада дугогодишњег пољског премијера, садашњег председника Европског савета Доналда Туска.Он се пожалио како су сада медији тако слободни да чак неки од њих нису уопште нашли за сходно да забележе његову посету Хрватској.Претварање јавног тв и радио сервиса и националне агенције ПАП прво у државне а затим народне медије потчињене влади и некритичне према владајућој пољској партији Право и Правда Јарослава Качињског и економско гушење критичних приватних медија једна је од главних оптужби због којих је Европска комисија против Пољске покренула казнени поступак.То је први пут да се ;против једне чланице покреће поступак због системског угрожавања правне државе и демократских вредности.

Као што је хвалио амерички течни гас који би после улагања у инфраструктуру, између осталог изградњу терминала на Крку у Хрватској, требало да ослободи простор од Балтика преко Јадрана до Црног мора зависности од руског гаса, Трамп је хвалио на сва уста и америчко оружје.

„Нико се ни приближава нашем нивоу. То је чињеница. Када будете куповали војну опрему, надам се да ћете мислити искључиво на САД”, рекао је Трамп.

Амерички председник подржао је на овом другом самиту иницијативу Три мора као историјску иницијативу и изразио наду да ће пројекти побољшати животни стандард огромног броја људи не само у региону него у целом свету.

Хрватски експерти припремили су прелиминарно списак 157 пројеката у вредности од 45 милијарди евра који би постепено, користећи средства из кохезионог фонда Европске уније и надајући се америчким улагањима, требало да помогну да се инфраструктурно повеже и модернизује регион, углавном посткомунистички, како би лакше смањио привредно заостајање за Западом.

И Трамп је, као и председник Анджеј Дуда и пољски званичници пред самит настојао да развеје бојазни због којих су према пројекту Три мора резервисане неке чланице, попут Аустрије, Чешке, Словачке и Бугарске, а то је да Пољска заједно с Хрватском прави неки свој блок против главне осе у ЕУ Берлин-Париз, а под покровитељством Трампа.

„Када ваше земље буду јаке, све земље слободне Европе су јаче, Запад је истовремено јачи. Наше и ваше земље могу заједно да донесу више безбедности, мира и благостања свим нашим људима”, рекао је Трамп.

Амерички председник у Пољску је стигао синоћ, као почасни гост самита иницијативе Три мора, а поподне, одмах после обраћања Пољацима испред Споменика Варшавском устанку из 1944. године, наставиће у Хамбруг на самит Г20 који је главни циљ његове посете Европи.

Домаћини самита Три мора су хрватска председница Колинда Грабар Китаровић и председник Пољске Анджеј Дуда.

Трамп у Варшави позвао Русију да не дестабилизује свет

ВАРШАВА – Председник САД Доналд Трамп позвао је данас у Варшави испред Споменика Варшавском устанку Русију да престане да дестабилизује Украјину и прекине да подржава непријатељске режиме као што је ирански или сиријски, већ да се придружи заједници одговорних народа који се боре да очувају темеље своје цивилизације.

„Боримо се истрајно против радикалних исламских терориста и на крају ћемо победити. Не можемо да прихватимо оне који одбацују наше вредности, који се служе мржњом да оправдају насиље над другима. Позивамо Русију да престане да дестабилизује Украјину, да прекине подршку режимима као што је у Сирији или Ирану и да се уместо тога придружи заједници одговорних народа који бране цивилизацију”, казао је Трамп на препуном Тргу Крашињских.

Трамп је казао да је данас Западу и Европи прети сукоб с идеологијом која жели да извезе екстремизам и тероризам у цео свет.

„Америка и Европа су изложене једном нападу за другим. Прекинућемо их. У Саудијској Арабији сам позвао лидере 50 муслиманских земаља да се укључе. Морамо да их (терористе) лишимо фондова и било какве идеолошке подршке. Увек ћемо поздрављати нове грађане који прихватају наше вредности, али наше граница остаће затворене за тероризам било какве врсте”, казао је амерички председник.

Трампов говор прекидан је повремено скандирањем и бурним аплаузима присталица пољских власти које је владајућа странка Право и Правда бесплатно аутобусима довезла из целе Пољске да на тргу не остане простор Трамповим противницима.

Највећи део говора Трамп је посветио похвали борбе за слободу и независност Пољака и њиховом несаломљивом духу у одбрани независности.

Неколико пута је истакао трауматична поглавља у руско-пољским односима – прво заустављање совјетске армије код Варшаве у Пољско-руском рату 1919. и 1920. године које је, по Трамповим речима, зауставила комунисте да не завладају целом Европом.

Затим је говорио о упаду Совјетског Савеза на основу пакта Молотов-Рибентроп у источне делове Пољске, 17 дана пошто су земљу прегазили фашистички тенкови септембра 1939, масакр пољских војних заробљеника из совјетских логора 1940. године у Катињској шуми, а затим и Варшавски устанак 1944. када су се совјетске трупе зауставиле пред Варшавом и посматрале како Вермахт у крви гуши устанак у коме је погинуло преко 150.000 људи.

Трамп је такође неочекивано потврдио приврженост САД колективној одбрани у НАТО када је изражавао задовољство што је уродила плодом његова оштра критика да неки савезници не извршавају обавезе да уложе два одсто БДП-а у своју одбрану.

„Обраћам се онима који су критиковали наш став и желим само да кажем да су САД показале не само на речима већ и делима да стојимо раме уз раме бранћи Члан 5 о заједничкој обавези колективне одбране. Лако је причати, али рачунају се дела. То ви најбоље знате. Европа мора да чини више. Европа мора да покаже да верује у своју будућност тако што ће инвестирати новац да гарантује себи ту будућност”, казао је Трамп.

Као такав чин улагања новца у властиту будућност, Трамп је похвалио ноћашњи договор да САД испоруче Пољској најсавременији антиракетни систем Патриот.

После обраћања Пољацима Трамп је завршио 16-часовну посету Пољској и наставио у Хамбург на самит Г20. (Politika)