четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Tramp: Upozorenje biznismenima

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo oštro upozorio američke biznismene da ne pokušavaju da otpuštaju radnike, zatvaraju pogone u SAD i prebacuju ih u inostranstvo, jer će snositi ozbiljne posledice.

Ukoliko prebace svoje poslove u inostranstvo biće suočeni sa porezom u visini od 35 odsto ako pokušaju da prodaju svoje proizvode u Sjedinjenim Državama, rekao je Tramp.

On je poslovnim ljudima obećao znatno smanjenje poreskih stopa i drugih opterećenja ukoliko nastave da posluju u Americi.

Granična taksa na robu proizvedenu u drugim zemljama učiniće kompanijama život finansijski teškim. Smatrajte da ste unapred upozoreni pre nego što napravite veoma skupu grešku,
poručio je Tramp.

Iako su Sjedinjene Države od 2000. godine izgubile pet miliona radnih mesta u proizvodnom sektoru, što Trampovu ideju može da učini logičnom, stručnjaci upozoravaju da bi on, iz više razloga, mogao da ima dosta problema da je realizuje.

Prema mišljenju stručnjaka za trgovinsko pravo sa Peterson instituta Garija Hufbauera, za uvođenje kaznenog poreza predsednik bi morao da dobije dozvolu Kongresa.

Ukoliko bi to on pokušao da uradi na svoju ruku, verujem da bi sudovi to blokirali, rekao je Hufbauer.

– (Danas)